Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen åtalades för ett mord och två mordförsök.

Onsalamördaren döms till rättspsykiatrisk vård

Han mördade sin barndomsvän och knivhögg sina grannar. Nu döms mannen i 40-årsåldern till rättspsykiatrisk vård för de brutala Onsaladåden.

Onsalagrannarnas parmiddag i december i fjol förvandlades till en tragedi när mannen i 40-årsåldern knivmördade sin barndomsvän - detta medan deras barn lekte på övervåningen.
Därefter ska han ha flytt hem till sitt eget hus och beväpnat sig med en kniv och en yxa för att sedan gå hem till ett annat grannpar. Här ska han ha attackerat dem med sina vapen. De skadades allvarligt, kvinnans tillstånd var till en början livshotande, men de överlevde.
Polisen kunde gripa mannen en kort stund efter de brutala dåden.
– Jag hade inget val, sa han då.

Mannen trodde nämligen att han var förföljd och att hans barndomsvän var hjärnan bakom konspirationen.Han trodde också att grannarna var en del i det:
– Jag trodde de var inblandade, sa han under rättegången och fortsatte:
– Jag ville döda dem.
Under polisutredningen genomgick mannen i 40-årsåldern en rättspsykiatrisk undersökning. I den har man kommit fram till att mannen lider av en allvarlig psykisk störning samt att han ska ha begått gärningarna under påverkan av psykisk sjukdom. Man har gjort bedömningen att det, till följd av den psykiska störningen, finns en medelhög risk för att mannen ska återfall i brottslighet av allvarligt slag.
Rättsmedicinalverket ansåg att mannen skulle dömas till vård.

På torsdagen dömdes mannen för mord och två mordförsök. Han ska "överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning". Tingsrätten anser att det finns flera "försvårande omständigheter som gör att det samlade straffvärdet för gärningarna motsvarar fängelse på livstid". I domen står det: "Han utdelade flera hårda hugg med kniven mot ett område på (offrets) kropp som inte kan ha haft till annat syfte än att dessa skulle leda till döden".
Som GP tidigare skrivit har mordoffrets föräldrar kritiserat psykiatrin i Varberg. De anser att den man som mördade deras son skulle ha fått ett bättre omhändertagande.
Den nu dömde mördaren ska ha besökt en psykiatrisk klinik i Varberg. Han skrevs in med diagnosen svår depression med psykos. Nästa dag ansågs han vara symptomfri och ytterligare två dagar senare skrevs han ut. Hans fru vädjade om fortsatt vård medan läkaren ansåg att det räckte med ett återbesök på en vårdcentral en månad senare.

Han ska också betala skadestånd till offren. De två grannar som utsattes för mordförsök ska få 323 000 kronor respektive 250 000 kronor. Under rättegången uppgav han att hade för avsikt att döda sina grannar.
Tingsrätten motiverar grannarnas höga skadestånd med att de överfallits på ett "helt opåkallat och på ett brutalt sätt". De har fått mycket omfattande skador som lett till att deras liv förändrades drastiskt. "De har inte bara fruktat för sina egna liv utan också för sin makas/makes liv", skriver tingsrätten.
Mordoffrets familjemedlemmar får mellan 50 000 och 75 000 kronor.
Mannen har varken kunnat erkänna eller förneka mordet men han har erkänt mordförsöken.


Tingsrätten anser att det inte finns någon "anledning att betvivla de uppgifter som lämnats av målsägandena".  Deras uppgifter har kunnat styrkas genom teknisk bevisning.
Tingsrätten kommenterar det faktum att gärningen begåtts under en allvarlig psykisk störning. Han bedöms därför ha "haft en nedsatt förmåga att såväl inse gärningarnas innebörd som att anpassa sitt handlande efter sådan insikt."
De skriver att det våld han utövat mot samtliga offer "inte förklaras på annat sätt än att handlingarna är en följd" av den sjukdom han lider av.

Advokat Leif Silbersky hade begärt att den 40-årige mannen skulle frikännas.
– Jag är besviken eftersom tingsrätten funnit att min huvudman haft uppsåt att döda. Min uppfattning är att han är så psykiskt instabil att han saknar allt uppsåt.
Advokat Silbersky säger att 40-åringen reagerat kraftigt mot att han blivit utpekad som mördare av sin bäste vän.
– Under psykiskt stabila förhållanden hade han aldrig gjort detta. Eftersom han gjort det under en kraftig psykisk insufficiens skall han inte behöva bära ansvaret och stigmatiseras såsom en mördare, säger Silbersky som räknar med att överklaga domen:
– Det lutar åt att vi kommer låta hovrätten pröva detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.