Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Omfattande stopp i Stenungsunds vattenförsörjning nu löst

Vattenverket i Stenungsund stod stilla på tisdagsmorgonen. Strax före klockan 11.30 meddelade kommunen att felet var löst och att vattenförsörjningen fungerade som vanligt igen. Men man manar till sparsamhet med vatten resten dygnet.

Invånarna uppmanades att sluta använda vatten på morgonen för att spara på det som fortfarande fanns kvar i kranarna. I ett sms till invånarna skrev kommunen att "ALL VATTENFÖRBRUKNING ÄR FRÅN OCH MED NU FÖRBJUDEN"

Det var via kommunens hemsida som uppmaningen gick ut. Kommunen skrev att det för tillfället rådde avbrott i vattenförsörjningen och att "I nuläget ska all privat förbrukning i hemmet upphöra för att spara på det vatten som för närvarande finns i kranarna."

– Det har inträffat ett teknisk fel i vattenverket som påverkar produktion av livsvatten, sa Daniel Gärlig, Sektorchef samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun.

Skolor, förskolor och äldreboende och andra verksamheter som rör barn och äldre skulle enligt kommunen fortfarande kunna vrida på kranarna sparsamt, för att använda det vatten som fortfarande fanns kvar i kommunens vattensystem.

– Vi uppmanar sparsamhet och att inte använda vattnet, sa Daniel Gärlig.

Det finns alltså risk att vattnet tar helt slut?

– Det är ett stort problem och det är därför vi har gått ut och uppmanat om sparsamhet så att man inte tömmer vattensystemet.

Kommunen meddelade att reparationsarbete pågick, men att det på förmiddagen inte fanns någon prognos för när felet skulle kunna åtgärdats.

– Vi jobbar febrilt med att lösa det här tekniska problemet för att få igång produktionen, säger Daniel Gärling.

Felet berörde hela kommunen, utom orterna Ucklum och Svenshögen som får sin vattenförsörjning via andra vattenverk. Exakt hur många hushåll som berörs är oklart.

– Det är ju huvuddelen av alla invånare och verksamheter i Stenungsunds kommun, säger Daniel Gärling.

Kommunen meddelade också invånarna att kranvattnet kunde bli missfärgat när det pågick arbete med ledningarna. Vattnet ska dock inte ha varit hälsofarligt att dricka.

Enligt Stenungsunds kommuns hemsida har Vattenfall ett vattenverk i Vetteberget. Från det får ungefär 15 000 personer sitt vatten. Det är boende i Stenungsund, Ödsmål, Stora Höga, Jörlanda och Timmervik.

Strax före klockan 11.30 meddelade kommunen att det tekniska problemet var löst, och att vattenförsörjningen fungerar nu som vanligt. Men kommunen manar till att vara sparsamma med vattnet resten dygnet, för att vattentornet ska kunna fyllas på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.