Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Omfattande köttfusk - västsvenskt slakteri stängs

Livsmedelsverket stänger ner ett slakteri i Västsverige omfattande köttfusk. Köttet kan finnas i korv som har sålts över hela landet. - Det finns en risk att djuren kan vara smittade eller förorenade, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverket i Västra Götaland.

Livsmedelsverket upptäckte vid en stickprovskontroll på ett gårdsslakteri i Västsverige att slakteriet har sålt hästkött som inte var kontrollerat. Fusket upptäcktes via att gården ska ha sålt fler hästkroppar än vad som registrerats som inkomna till slakteriet.

- Det har varit lite av dektektivarbete, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverket i Västra Götaland. 

Fusket ska ha pågått under en längre tid och kan ha drabbat många konsumenter runt om i landet då gårdens hästkött sålts till ett stort företag som använder köttet i korv. 

- Under hela detta år vet vi att det har fuskats, men det kan vara längre än så. Det är framförallt konsumenterna som blir lurade, och det finns en risk att djuren kan vara smittade eller förorenade, säger Karin Cerenius. 

Produkter med det aktuella köttet kan fortfarande finnas i butiker, men ett återkallande har startats. 

- Det pågår just nu ett återkallande ifrån marknaden, vi plockar tillbaka produkter som innehåller kött som inte är kontrollerat, säger Karin Cerenius. 

Falska stämplar

Vid sina köttkontroller stämplar Livsmedelsverket de djur som godkänns med en myndighetsstämpel, men det aktuella slakteriet har skapat egna falska stämplar. 

- Vi stämplar kropparna med en myndighetsstämpel och det här företaget har tillverkat egna stämplar som de använder, säger Karin Cerenius. 

Om företaget som har köpt köttet från gården är medvetna om fusket är oklart, då Livsmedelsverket inte kommit så långt i utredningen än. 

Gården stängs ner

Gården får inte längre bedriva någon verksamhet. Avvikelser har funnits på gården tidigare, men aldrig i denna omfattning enligt Livsmedelsverket. Livsmedelsverket klassar det hela som livsmedelsfusk, vilket är olagligt, och kommer att anmäla ärendet till polisen.

- Åklagare har inte uppmärksammat dessa brott tidigare, men på senare år har åklagare börjat lägga större vikt vid denna typ av brott, säger Karin Cerenius. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.