I två etapper till och med 31 december kommer Tjörnbron att repareras med begränsad möjlighet att köra över. Bild: Svante Örnberg
I två etapper till och med 31 december kommer Tjörnbron att repareras med begränsad möjlighet att köra över. Bild: Svante Örnberg

Omfattande arbete på Tjörnbron

Snedkablar ska bytas för att minska risken för akuta fel. Då kommer trafiken över Tjörnbron att påverkas i månader. "Kablarna har helt enkelt uppnått sin livslängd", säger Conny Eriksson, projektledare för underhållsarbetet.

ANNONS
|

Det var i måndags som underhållsarbetet av Tjörnbron inleddes. Trafikverket kommer att byta ut 14 stycken snedkablar längs sidorna av bron för att försäkra sig om att hållbarheten ska fortsätta vara kvalitativ.

– Bron består av 64 kablar och samtliga ska bytas. År 2015 så byttes två och nu är det 14 stycken som ska bytas ut. Det är första gången det görs på Tjörnbron och eftersom att den är nästan 40 år så har kablarna helt enkelt uppnått sin livslängd, säger Conny Eriksson.

Arbetet kommer att pågå i två etapper och den första är planerad mellan 25 mars och 16 juni.

ANNONS

Den andra etappen kommer att påbörjas 1 september och avslutas innan 31 december.

– Vi kommer att ta sju kablar nu under våren och sedan kommer vi ta resterande sju under hösten och vintern i den andra etappen. Svårigheten med arbetet är att det finns en väldigt begränsad erfarenhet att tillgå eftersom att det bara gjorts en gång tidigare och det var de två kablar som byttes för fyra år sedan.

Underhållningsarbetet kommer att påverka trafiken. Hastighetsbegränsningen över Tjörnbron är normalt sett 70 kilometer i timmen, men kommer under arbetets gång sänkas till 50. Samtidigt kommer endast ett körfält i vardera riktning vara öppet mellan 4.30 och 21.

Under vissa nätter kommer endast ett körfält vara öppet och då kommer trafiken ledas av en flaggvakt. Det kommer också att komma nätter där trafiken över bron stängs av helt och då leds trafiken om till väg 770, färjeleden över Svanesund och vidare på väg 734 till väg 160.

ANNONS