Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Omdöpt pizza ska få kunder att öppna sina hem

Under jullovet byter samtliga pizzerior i Ulricehamns kommun namn på sina familjepizzor. De nya familjehemspizzorna ska få fler personer intresserade av att ställa upp för behövande barn.
– Vi tänkte att det här var ett fyndigt sätt att nå ut till en bred målgrupp, säger Johanna Blomqvist på Ulricehamns kommun.

Under jullovet kommer det inte finnas några vanliga familjepizzor till salu på någon av de elva pizzeriorna i Ulricehamns kommun. Något som Borås Tidning var först med att rapportera.

I en kampanj, initierad av kommunen, kommer de då istället att kallas familjehemspizzor. På köpet kommer kunderna även få en informationsbroschyr om vad det innebär att vara just familjehem.

– Vi hoppas att människor som har funderat på det tidigare får sig ytterligare en tankeställare. Det här kanske får dem att ta steget att kolla upp vad det innebär, säger Johanna Blomqvist, barnsekreterare på Ulricehamns kommun och en av initiativtagarna till kampanjen.

LÄS ÄVEN: Här är hela julbordet på pizzan

Samtliga pizzerior positiva

Hon berättar att idén spånades fram under en workshop i Linköping där flera kommuner diskuterade hur man ska rekrytera nya familjehem.

– Vi tänkte att det här var ett fyndigt sätt att nå ut till en bred målgrupp, säger hon.

Väl tillbaka i Ulricehamn tog kommunen sedan kontakt med samtliga pizzerior.

– Vi ställde frågan om de ville vara behjälpliga i att byta ut namnet och lämna en informationsbroschyr till alla som köper en familjepizza. Alla var positiva, säger Johanna Blomqvist.

Hur stort är behovet av familjehem?

– Jag kan inte säga att behovet är stort. Men vi behöver jobba mer med matchning och få fram fler intresserade. Vi vill jobba kreativt med olika rekryteringsaktiviteter för att kunna tillgodose våra behov.

Vad innebär det att vara familjehem?

– Det innebär att samtliga i familjen ska känna att man har tid, plats och engagemang att ta emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sin biologiska familj. Man ska kunna erbjuda det här barnet en stabil grund att bygga vidare på och vara positivt inställd till att samarbeta med barnets biologiska nätverk och socialtjänsten, säger Johann Blomqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.