Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Oklara besked kring nedlagd vårdcentral

Regionens beslut om nedläggning av Åby vårdcentral i Mölndal kan innebära att 5 500 patienter måste söka ny vårdgivare då vårdcentralen väntas stänga inom kort.

Vårdcentralen som drivs av VG-regionens Närhälsan skall stängas eftersom den varit olönsam i flera år, men exakt när detta skall ske är ännu inte beslutat. Samtidigt har den privata vårdkedjan Nötkärnan aviserat att man är beredd att ta över, men inte förrän 1 september eftersom personal först ska rekryteras.

– Vi har ingen möjlighet att öppna tidigare än så. Vi trodde att Närhälsan skulle driva vårdcentralen fram till dess. Vi behöver också ett besked om lokalerna är tillgängliga för oss och det har vi ännu inte fått, säger Nötkärnans vd Lars Brune.

Men Närhälsan vill stänga vårdcentralen så fort det bara går. Man har redan tappat personal och återstoden ska omplaceras till andra enheter inom Närhälsan. Primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert säger till GP att man inte kommer att klara uppdraget som vårdgivare under ytterligare sex månader.

– Vi vill ha ett rakt besked av Västra sjukvårdsnämnden när vi får stänga. Det beskedet har vi fortfarande inte fått trots att nedläggningsbeslutet togs redan i november. Vi vet inte varför nämnden har sölat med ett besked.

Janette Olsson (S) är nämndens vice ordförande.

– Fempartimajoriteten som har det politiska ansvaret för den här röran måste nu ge ett rakt besked om stängningen.

Allt talar dock för att majoriteten kommer att godkänna en snabbare stängning. Närhälsan har ett samlat underskott på 6,3 miljoner kronor för Åby vårdcentral och hyreskostnader på 1,5 miljoner.

Vårdcentralen har - enligt regionens statistik tappat drygt 1 400 personer det senaste året och av dessa har över 1 000 stycken försvunnit sedan nedläggningsbeskedet i november.

Marie Louise Gefvert anser att det knappast kan vara några problem att lista om sig i Mölndal för patienterna.

– Det finns ett antal vårdcentraler, både privata och offentliga, som har kapacitet för dem, säger Marie Louise Gefvert.

I praktiken har verksamheten redan börjat trappats av. Barnavårdscentralen och distriktssköterskeverksamheten fungerar inte fullt ut och läkarna är idag bemanningsanställda.

– Vi måste ha tid på oss att rekrytera personal om vi skall ta över. Verksamheten ska drivas med fast personal, säger Nötkörnans Lars Brune.

Ytterligare fyra av Närhälsans vårdcentraler i regionen kommer inom kort att stängas. Förutom Åby, läggs även Viskafors, Brastad, Skara och Åmål ned. För Brastad finns dock ett intresse från Backa Läkarhus att ta över som en filial till sina vårdcentraler. Även för vårdcentralen i Viskafors utanför Borås finns intresse från en privat vårdaktör att ta över.