Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Offrets vädjan innan sin död: "Ring en ambulans"

Mannen blev avvisad från vännens lägenhet men kom ändå tillbaka. Då utbröt bråk där vännen höggs till döds. Mannen i 25-årsåldern åtalades för mord men när rättegången avslutades släpptes han på fri fot av tingsrätten. Och nu frias han.

Den 28 januari i år knackade en man i 25-årsåldern på dörren till en lägenhet i Ulricehamn där hans vän, en man i 30-årsåldern, bodde.
– (Offret) öppnar dörren och sedan hör jag bara "stick härifrån din jävla pundare". Han stänger dörren, kommer tillbaka till mig och vi pratar i vardagsrummet, berättade flickvännen i polisförhör.

Men snart knackade det på dörren igen. Återigen var det mannen i 25-årsåldern som stod utanför.

LÄS MER: Vapenarsenal funnen i misstänkte mördarens bostad 

Kraschade in i spegeln

Men denna gång sa de inget till varandra, har flickvännen vittnat om.
– Vem som slog vem vet jag inte. Men jag ser dem komma farandes och kraschar in i spegeln i hallen.

Flickvännen har berättat för polisen att hon såg att mannen i 25-årsåldern hade en kniv som han försökte hugga hennes pojkvän med.

Offret fick ta emot flera knivhugg, bland annat i ryggen, på ena sidan, överarmen, ena benet - och ett knivhugg i bröstkorgen som träffade hjärtat.
Flickvännens försök att få isär männen misslyckades och efter en stund kom en granne och gick emellan.

Mannen i 25-årsåldern sprang från brottsplatsen och hem till sig.
– (Offret) tittar på mig i ögonen och säger "ring en ambulans", berättade flickvännen.
Men hans liv gick inte att rädda.

Återvände till brottsplatsen

Och snart kom mannen i 25-årsåldern tillbaka till brottsplatsen och polisen kunde gripa honom.

Mannen i 25-årsåldern åtalades för grovt hemfridsbrott och mord, i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Han nekar till att ha mördat sig vän men vidgår händelseförloppet. Enligt hans version högg offret honom med en yxa mot huvudet när han knackade på dennes lägenhetsdörr för andra gången. Då ska han ha dragit fram en kniv från sin ena jackficka och högg offret - som försvar.

Under sista rättegångsdagen tog fallet en helt ny vändning – den misstänkte mannen försattes på fri fot.

Mannen frias

Och på måndagen kom domen. Mannen frias för grovt hemfridsbrott och mord men döms för snatteri och ringa narkotikabrott till dagsböter.

Tingsrätten skriver att det inte finns något som motsäger mannen i 25-årsålderns uppgifter om hur bråket inleddes - därför ogillas åtalet för grovt hemfridsbrott. Rätten skriver att offret måste ha haft yxan i handen redan när han öppnade dörren för mannen i 25-årsåldern. Då ska han ha "slagit ett relativt kraftigt slag i huvudet" "med baksidan av en hopfälld yxa" på mannen i 25-årsåldern. Och det var efter detta som den nu friade mannen tog upp sin kniv.

Tingsrätten skriver att det är utrett att det var offret som startade "det fysiska handgemänget" därför har mannen i 25-årsåldern "haft rätt att försvara sig mot det våld (offret) utövade mot honom, även om detta inneburit användandet av en kniv". Tingsrätten skriver att det inte är bevisat att mannen i 25-årsåldern "uppsåtligen riktat något hugg" mot offret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.