Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Offren berättade om yxattacken

På några minuter förändrades livet abrupt för paret i Forsbäck. En man klev in genom altandörren och började hugga med en yxa. I dag berättade de själva om den mardrömslika decemberkvällen. – Han var galen. Han ville bara döda oss.

Paret klev in i rättssalen i Varbergs tingsrätt tillsammans. Båda bar hjälm eftersom de tvingades operera bort delar av skallbenet som en konsekvens av det brutala yxvåldet, skriver Hallands Nyheter.

Mannen började berätta om den där decemberkvällen. Han satt vid datorn på övervåningen när han hörde ett oväsen från våningen under.

- Jag skrek: "vad är det? vad hände?".

När han kom ner såg han sin hustru bli attackerad av en man.

- Han hade en kniv och en yxa. Han var helt galen... och han skriker, skriker, skriker hela tiden. Ett fruktansvärt skrik, han verkade helt galen.

Han gav sig på gärningsmannen för att freda sin hustru – men blev då själv huggen. Därefter är det mesta suddigt.

Både mannen och kvinnan har fått bestående hjärnskador efter attacken. Vilket bland annat påverkar talförmågan. De plågas också av ångest och mardrömmar. Mannen återupplever sin hustrus skrik och ångesten han kände när skriken tystnade. Han har också problem med skuldkänslor. Han frågar sig om han gjorde tillräckligt för att skydda sin hustru.

Kvinnan minns att hon hörde något utanför altandörren. Sedan slogs rutan sönder och en man klev in.

- Jag frågade honom vad han gjorde där, berättade kvinnan innan hon brast ut i gråt.

- Han slog mig i huvudet. Jag kan inte beskriva, han var nästan som galen, fortsatte hon.

Kvinnan avslutade med att vända sig direkt till den misstänkte 40-åringen:

- Jag hatar honom för det han gjort mot mig. Jag har varit så snäll mot dig. Hur kan jag förtjäna detta?

40-åringen satt stilla och tittade ner i bordet framför sig under hela rättegångsdagen. Han satt med armbågen i bordet och vilade ansiktet i handen. Ingen gång lyfte han blicken mot grannparet.

Han kan varken erkänna eller förneka att han knivmördade sin barndomsvän på en middag strax innan han gick över till grannparet. Han minns inte vad som hände – men han har i förhör sagt att han förmodligen är skyldig till mordet.

Besöket hos grannarna minns han emellertid ganska väl. Han minns att han står i deras vardagsrum. I ena handen har en yxa, i den andra en kniv.

- Jag hugger henne en gång med yxan och en gång med kniven. Någon hoppar på mig bakifrån och då börjar jag svinga mot honom, berättade han i dag.

När 40-åringen hade huggit ner mannen hörde han ljud från kvinnan som då låg på golvet.

- Då går jag tillbaka och hugger henne igen med yxan.

En rättpsykiatrisk undersökning har visat att 40-åringen är psykiskt sjuk. Han trodde att barndomsvännen och grannarna avlyssnade och övervakade honom.

- Jag ville döda dem, sade han i dag med darrig röst.

I morgon torsdag avslutas rättegången.