Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obehöriga har lyckats boka tider för vaccination genom den digitala ingång som är avsedd för vårdpersonal. Bild: Mikael Fritzon/TT
Obehöriga har lyckats boka tider för vaccination genom den digitala ingång som är avsedd för vårdpersonal. Bild: Mikael Fritzon/TT

Obehöriga bokar vårdpersonalens vaccintider

Region Halland har upptäckt ett nytt problem med att obehöriga bokar tid för vaccination. Personer har kommit åt den bokningsfunktion som är avsedd för vårdpersonal och lyckats boka vaccinationstid innan den digitala bokningen för fas 2 öppnades igen.

Under onsdagseftermiddagen upptäckte Region Halland att obehöriga personer bokat vaccintider utan att legitimera sig med e-legitimation genom att använda den digitala ingång som är avsedd för prioriterad personal. Det var först när en invånare som hört talas om bokningen och kontaktat sin vårdcentral som regionen fick kännedom om problemet.

– Jag har inte fått bekräftat hur många som bokat in sig men vi har inga indikationer på att det är särskilt många. Vi noterade att det hände och tog till åtgärder, säger Måns Arnrup som är IT-direktör på Region Halland.

Det digitala ingång som är tänkt för vårdpersonal har nu stängts och man kommer strama åt kontrollfunktionen för att säkerställa att bara personer i rätt prioriteringsgrupp kommer kunna boka vaccinationstid.

Hur kunde det vara möjligt för vem som helst kan boka en tid?

– Det har att göra med att vi försöker hålla en balans mellan att det ska vara så enkelt som möjligt för både invånare och all personal som är inne och hjälper till. Vi har väldigt många olika aktörer som hjälper till med bokningen och tillfälligt anställda, då är det viktigt att ha så låga trösklar som möjligt för att kunna ge bra service. Vi har varit medvetna om att det finns en risk att någon kan komma åt det, men samtidigt är konsekvensen av det inte värre än att det går att åtgärda, förklarar Måns Arnrup.

Ska inte påverka vaccinationstakten

Eftersom den digitala ingången för vårdpersonal inte krävde e-legitimation kunde även personer som inte är prioriterade boka en tid. Hur obehöriga fått kännedom om och tillgång till bokningen vill IT-direktören inte spekulera i.

– Vi håller på att ta reda på vad som hänt i detta fall, jag vill inte spekulera om det.

Problemet med att icke prioriterade bokat in sig felaktigt påverkar inte den digitala bokningen av de som ingår i fas 2. För prioriterad personal kan det bli lite omständligare att boka en tid när systemet öppnas igen och kontrollerna är skärpta.

– Det kommer över huvud taget inte påverka vaccinationstakten eller prioriteringsordningen. Det som händer är att vi får lägga lite tid på att avboka de som kommit in fel och lite mer tid på att administrerar bokningarna, säger Måns Arnrup.

LÄS MER: Skärper kontrollen av vem som vaccinerar sig – efter GP:s avslöjande

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.