Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Google Maps

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt jordskalv i Västsverige

Strax innan halv nio på måndagskvällen skedde ett jordskalv norr om Götene. Det nådde en magnitud på 1,9 på Richterskalan. Skalvet har känts i området runt Mariestad, Götene, Kinnekulle och Hällekis.
– Vi har fått in ungefär 20 rapporter från folk som har hört att det mullrat och skakat i området, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Under måndagskvällen uppmättes ett mindre jordskalv 13 kilometer norr om Götene i Västsverige. Det var vid 20.27 som ett skalv av magnitud 1,9 på Richterskalan uppfattades av några boende i närheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har fått in ungefär 20 rapporter från folk som har hört att det mullrat och skakat i området, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet till GP vid elvatiden på kvällen.

LÄS MER: Jordskalv i Västsverige: "Huset skakade"

Tre skalv på kort tid

På midsommardagen inträffade ett jordskalv i ungefär samma område, strax utanför Skövde. Det skalvet var 3,2 på Richterskalan, alltså ungefär 50 gånger starkare än det som uppmättes under måndagen. Ett skalv i Kalix har även uppmätts en vecka senare.

Området kring Vänern är ett relativt aktivt seismologiskt område.

– Det går ett stråk där genom Vänern som är lite mer aktivt, det är faktiskt det näst mest aktiva området i Sverige, säger Björn Lund.

De två skalven som uppmätts i området har dock ingenting med varandra att göra. Det har gått för lång tid emellan skalven, och dessutom är de för långt ifrån varandra.

Det finns heller ingen anledning till oro, menar Björn Lund.

– Det här är ren slump, generellt sett så har vi väldigt få skalv i Sverige. Risken för att drabbas av en större jordbävning är väldigt liten, säger Björn Lund.

"Långt och utdraget mullrande"

Göran Gustafsson bor en mil öster om Hällekis. Han hörde skalvet, men kände ingenting.

– Vi satt ute på altanen och grillade. Jag hörde skalvet, det var ett långt och utdraget mullrande. Dock skakande inte huset som på midsommardagen.

Ett annat vittne berättar att hon kände skalvet.

– Vi både hörde och kände det. Min dotter blev riktigt glad eftersom hon var avundsjuk då vi hade missat det förra skalvet när vi var bortresta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.