Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt hus i Mölndal när SU växer

SU växer så det knakar. I går togs första spadtaget för ett forskningshus i Mölndal, snart börjar bygget av nytt barnsjukhus och nästa vår står ett regionalt bildcentrum klart.

- R-huset vid Mölndals sjukhus kommer att betyda mycket för våra möjligheter att utveckla forskningen och locka hit duktigt folk från hela världen, säger Barbro Fridén, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Det nya huset byggs för att ge plats åt forskning och undervisning med fokus på rörelseorganen. Byggnaden ligger bakom dagens Mölndals sjukhus och kommer att innehålla både specialiserade forsknings- och laboratorielokaler samt mer allmänna salar för konferenser och undervisning.

Inflyttning på de 7 000 kvadratmetrarna är planerad till 2017. Kostnaden för bygget, som är ett samarbete mellan SU och Sahlgrenska akademin, uppgår till 250 miljoner kronor.

När det första spadtaget togs på tisdagsförmiddagen fanns både byggare och sjukhusfolk på plats. Medan SU:s ordförande Johnny Bröndt (M) klättrade upp i grävskopan, njöt Barbro Fridén av vårsolen.

- Vi har väldigt mycket på gång och det är viktigt att vi inte bara satsar på Sahlgrenska och Östra utan även i Mölndal. När R-huset står klart ska all forskning som rör rörelseorganen samlas här, säger hon.

Som GP berättade i måndags är det bara veckor kvar till ett första spadtag även vid Östra sjukhuset. Då ska politiker tillsammans med barn gemensamt sätta igång bygget av ett nytt Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus – en investering på 1,4 miljarder kronor.

- Snart måste vi också ta fram konkreta planer på ett nytt hus för kvinnosjukvården. Lokalerna på Östra börjar bli gamla och otidsenliga, säger Barbro Fridén.

Redan till våren 2016 invigs ett regionalt bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska. Byggnaden är i rött tegel för att smälta in i befintlig arkitektur och ligger i direkt anslutning till det höga centralkomplexet som ett nav för både diagnostik och behandling.

Här kommer all teknisk utrustning som krävs för framtidens sjukvård att finnas. Det handlar om avancerade MR-kameror, ultraljud, gammakameror, positronemissionstomografi och datortomografi. Fastigheten ska även innehålla avancerade laboratorier och hypermoderna operationssalar. Byggkostnaden ligger runt 850 miljoner kronor.

Vid Sahlgrenska planeras också för en överdäckning av Per Dubbsgatan, som i dag är en barriär mellan sjukhuset och Medicinareberget. Att vården kommer närmare forskningen skulle stärka den satsning på life science som planeras.