Lisa Bomble har varit med hela vägen under Gråbo centrums utveckling så här långt och berättar att det varit en häftig upplevelse. Bild: Adam Andersson
Lisa Bomble har varit med hela vägen under Gråbo centrums utveckling så här långt och berättar att det varit en häftig upplevelse. Bild: Adam Andersson

Nytt Gråbo växer fram: "Hänt hysteriskt mycket"

En rejäl upprustning av centrumtorget, en ny gymnastikhall är på väg, nya bostäder står klara och fler är på gång. Gråbo centrum har utvecklats i raketfart.

ANNONS
|

"Vi hoppas att förtätningen ska ge hela Gråbo större dragningskraft", sa Pierre Bolvede som då var mark- och projektchef i Lerum till GP i en artikel 20 januari 2015. Då hade det beslutats att en satsning på Gråbo centrum skulle genomföras och den skulle innebära cirka 200 bostäder, nya verksamhetslokaler och en liten förskola. En upprustning av torget skulle också genomföras.

När GP i förra veckan besökte Gråbo centrum, i den norra delen av Lerums kommun, var det ett helt upprustat torg som mötte. Byggnader tänkta för lägenheter och företag stod klara och övrigt bostadsbyggande var i full gång.

– Det har hänt hysteriskt mycket på kort tid för en tätort i den här storleken och det är jättehäftigt. Det betyder inte att det är färdigt eller att vi har gjort allting rätt eller att vi alltid vet vad nästa steg är, säger Lisa Bomble på Lerums kommun.

ANNONS

Bomble har varit med i projektet sedan starten, men i olika roller. Inledningsvis var hon doktorand och hade utvecklingen av Gråbo centrum som fallstudie och satt med i alla medskapandemöten under projektets början. Därefter blev hon anställd av kommunen och fick ta rollen som aktör och ansvarig för kommunikationen.

– De senaste åren har det varit allt från små projekt som graffitikonstnärer som tillsammans med skolelever målat en gångtunnel till att vi nu har ett nytt bostadsområde och nästan en tätort. Det är häftigt och ofärdigt.

Men även om inledningen av upprustningarna och ombyggnationerna gått i en rasande takt och att bostadsbyggandet pågår så står projektet aningen stilla på sina håll.

– Just nu vet jag inte riktigt vart vi är någonstans i processen. Politiken vill ha en omstart och nystart, men det är inte helt formulerat ännu. Vi är inte helt säkra på vad nästa steg blir i planarbetet. Någonstans finns ändå kanalerna för att lösa problem även om de inte är friktionsfria alla gånger, men krafterna finns och de är bra, säger Lisa Bomble.

Eva Andersson (C) är kommunalråd med särskilt ansvar för samhällsbyggnad i Lerums kommun. Hon ser också väldigt positivt på den utveckling som Gråbo genomgått de senaste åren och pekar också på att de nybyggda bostäderna varit i rimlig prisklass, även för förstagångsköpare.

ANNONS

– Överlag är det fantastiskt roligt. Det känns som att Gråbo är i en bra fas. Sedan har man alltid saker att arbeta med och det kommer växtvärksproblem, men jag tror ingen vill tillbaka till hur det var innan, säger Eva Andersson.

En sak som folk funderar över verkar vara parkeringsfrågan i Gråbo centrum. Hur ser du på den?

– Det är bättre att det är tajt än tomt, för det innebär att folk handlar i butikerna vid centrum och det här är ju lite av ett problem i de flesta kommuner, men det är absolut någonting som vi diskuterar och pratar om hur vi ska lösa på bästa sätt nu när vi går in i nästa etapp, säger Eva Andersson.

ANNONS