Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nytt bostadsområde ska locka till rörelse

Vi svenskar är Europas mest stillasittande folk. Vi sitter ned närmare tio timmar om dygnet. Detta har Kungsbacka kommun tagit fasta på vid bygget av det nya bostadsområdet vid Tölö Ängar. Där får spontanidrott och andra gemensamhetsaktiviteter stor plats.

Bostadsområdet, med blandad bebyggelse i form av både villor, bostadsrätter och hyresrätter i radhus, kedjehus och flerfamiljshus, ligger i ett lummigt område med mycket grönytor insprängda mellan husen. Vid utformningen av området i norra Kungsbacka har mycket vikt även lagts vid social hållbarhet och folkhälsa.
– Vår målsättning har varit att skapa gemensamhetsutrymmen och platser där man både som vuxna och barn kan samlas och spontant röra på sig tillsammans, säger Anna Henriksson, vice vd för Sverigehuset, en av exploatörerna i området tillsammans med Skanska och kommunens bostadsbolag Eksta.

Som ett led i detta invigdes i förra veckan en allaktivitetsplan med plats för såväl fotboll, basket och innebandy som volleyboll under högtidliga former. I bostadsområdet finns även ytterligare en bollplan, lekplatser för yngre barn, samt ett fågelskådartorn och en damm att samlas vid.
Kommunen kommer att sköta drift och underhåll av planen, berättar Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för kultur och folkhälsa.

Näst på tur står även ett motionsspår som ska anläggas runt bostadsområdet.
– Tanken är att även det ska kunna nyttjas av alla, alltså inte bara som joggingspår utan även av äldre som kanske går med rollator, säger Peter Söderberg. 
Anna Henriksson och Skanskas representanter Johan Franzén och Anja Skans visade i veckan runt i området och passade då själva på att testa planen tillsammans med Johans dotter Minna. De provade även balansgång på hinderbanan nere vid dammen som ligger vid den sista etappen av bygget i området, med planerad inflyttning i augusti.

Anna Henriksson, Johan Franzén och Anja Skans hoppas nu att många andra ska få glädje av såväl planen som andra grönytrymmen för lek och rörelse.
– Det är ju inte bara viktigt för kroppens välbefinnande, utan även för hjärnan. All forskning visar att barn som rör sig mer även lär mer i skolan, säger Anja Skans, utvecklingsledare inom social hållbarhet på Skanska.
– Men även många av oss vuxna behöver förstås röra på oss och det här var faktiskt riktigt, riktigt roligt, konstaterar Anna Henriksson efter att med tungan rätt i mun tagit sig runt hinderbanan påhejad av sina kolleger.