Arkeologerna Gertie Ericsson och Anders Håkansson får hjälp av Marie Hederström och Christer Hälldén som är medlemmar i föreningen Hunehals Borg står och tittar på muren av 1200-talsfästningen.
Arkeologerna Gertie Ericsson och Anders Håkansson får hjälp av Marie Hederström och Christer Hälldén som är medlemmar i föreningen Hunehals Borg står och tittar på muren av 1200-talsfästningen.

Nya utgrävningar vid Hunehals Borg

ANNONS
|

Utgrävningarna är en vision som funnits under lång tid och som nu blir verklighet för den ideella föreningen Hunehals Borg.

– Det finns så mycket sägner och myter om den här platsen, att få gräva här är något av en dröm, säger föreningens ordförande Rose-Marie Eriksson.

Borgen uppfördes högt upp på en klippa vid inloppet av det som senare skulle bli Kungsbacka Stad i slutet av 1200-talet av den danske greven Jakob Nielsen. Efter mordanklagelser flydde han till sitt ärvda grevskap i Norra Halland och lät bygga borgen och senare även Varbergs fästning.

– Det finns ett stort intresse på bygden för den här platsen. Många tankar och idéer om vad det kan ha varit, säger Rose-Marie Eriksson.

ANNONS

Därför erbjöds föreningens 240 medlemmar att få vara med vid utgrävningarna, som är de första som görs på platsen sedan 30-talet. Vad för fynd som kan dölja sig under jorden har de, arkeologerna och ett antal studenter från Göteborgs universitet tre veckor på sig att ta reda på.

– På 30-talet fann man murar, golv och brunnar här, men sedan dess har inget arkeologiskt gjorts, berättar arkeologen Gertie Eriksson.

Hon är grävningsledare och en av två anställda i projektet. Förra året gjordes en georadarundersökning och då hittades tjocka murar som kan ha varit torn. Utifrån det bestämdes vart schakten skulle läggas.

– Syftet är att få reda på mer om borgen, när den byggdes och när den revs. Men också synliggöra att här fanns en borg och en spännande lämning. Utifrån det kan vi göra rekonstruktioner och få en riktig datering, säger Gertie Erikssson.

Föreningens syfte är att lyfta fram platsens historiska betydelse och göra den känd och tillgänglig för olika typer av besökare.

– Lördag 12 juli har vi vår första medeltidsdag med marknad och olika aktiviteter, berättar Rose-Marie Eriksson.

ANNONS

Hon och de andra tar även emot skolklasser och arrangerar guidade och dramatiserade vandringar. Under året kommer också en längre kulturstig göras färdig som kommer gå till andra historiska platser i området.

”I grevens tid”, ett projekt om Hunehals Borg

Hösten 2010 bildas Hunehalsgruppen för att arbeta fram ett projekt kring borgen.

De får 18 000 kronor av Leader Halland för att undersöka möjligheterna att arbeta fram ett större projekt.

Projektet beviljas och omfattar totalt ca 4 miljoner på tre år, 2012-2014. Senare omvandlas det till ett tvåårsprojekt.

14 feb 2013 godkänner Länsstyrelsen projektet och beviljar det drygt 3 miljoner. Dessutom bidrar Kungsbacka kommun med 795 000 kronor och Region Halland med ett kulturstöd på 60 000 kronor.

Projektet startar på allvar med slutdatum december 2014.

I december 2013 beviljar länsstyrelsen ytterligare 970 000 kronor.

ANNONS