Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nya uppgifterna i Martin Salibas resningsansökan: Så gick trippelmordet till

Martin Saliba vill att Högsta Domstolen river upp livstidsdomen efter trippelmordet i Uddevalla.
I den resningsansökan som lämnats in framgår att hans bror, Mark Saliba, tar på sig hela skulden och han har berättar sin version om vad som händer när de tre unga personerna sköts till döds. Och enligt Mark Salibas version hanterade ett av offren det ena mordvapnet.

Martin Saliba och hans äldre bror, Mark Saliba, dömdes till fängelse på livstid för att ha skjutit ihjäl tre unga människor i mars 2015.

Martin Saliba flydde innan den fällande domen meddelades men kunde gripas i Libanon. Och just nu pågår en rättsprocess där rörande hans inblandning i trippelmordet i Uddevalla.

– Det pågår nu en process i Libanon mot vår klient där han i princip, i vart fall teoretiskt, riskerar att dömas till döden eller i vart fall till ett långt fängelsestraff, säger hans advokat Björn Hurtig till Ekot.

Riv upp domen

Samtidigt har Hurtig lämnat in en resningsansökan där de begär att Högsta domstolen ska riva upp eller ogiltigförklara den fällande domen mot Martin Saliba.

I resningsansökan skriver Hurtig att de har "ny bevisning som förtar varje huvudsakligt skäl som hovrätten grundat den fällande domen mot Martin Saliba på".

Bland annat har bröderna Saliba lämnat nya uppgifter om mordkvällen. Mark Saliba har tidigare nekat till all inblandning men han tar nu på sig hela skulden: "Hans berättelse är alltså helt ny och innefattar att han erkänner gärningarna samt innebär att Martin Saliba är oskyldig", står det i handlingen.

Björn Hurtig. Bild: Arkiv
Björn Hurtig. Bild: Arkiv

LÄS MER: Trippelmordet i Uddevalla - detta har hänt

Morden – en hämnd

Det har tidigare funnits misstankar om att morden var en hämnd för att Salibabrödernas pappa blivit rånad. Denna kväll skulle en person, inte något av offren vid trippelmordet, konfronteras om sin eventuella inblandning i det pappan utsatts för, enligt Mark Salibas egna uppgifter.

Mannen bodde i närheten av brottsplatsen. Medan Martin Saliba släpptes av en bit därifrån åkte Mark för att hämta upp en av dem som senare sköts ihjäl, för att underlätta kallar vi denne för NN1, enligt vad Mark berättat. Tillsammans skulle de konfrontera den, i deras ögon, rånmisstänkte mannen.

När Mark och NN1 anlände till det som senare blev mordplatsen träffade de på den andre mannen som senare sköts till döds, NN2. Han hade tagit sig dit med bil tillsammans med sin flickvän.

Mark Saliba har berättat att han hade två vapen med sig. Det ena gav han till NN1. När han lämnat över vapnet ska NN2 ha sagt till NN1 att skjuta Mark. Mark påstår att NN1 gjorde en mantelrörelse och försökte skjuta honom men vapnet klickade.

LÄS ÄVEN: Offrets mamma om trippelmördaren: "Ett hån att han inte sitter i fängelse"

Mark: Fick panik

När NN1 mantlade vapnet igen fick Mark panik och sköt NN1 i magen. Mannen föll till marken och Mark tog det vapen NN1 hade haft. Sedan riktade Mark vapnet mot NN2 och sköt även honom. Han sköt sedan de två männen med ytterligare skott, enligt hans egna uppgifter.

Mark har berättat att han tänkte springa därifrån men såg NN2:s flickvän i bilen. Hon ska ha frågat efter sin pojkvän innan Mark sköt ihjäl henne med ett skott.

Det var först då Martin Saliba ska ha kommit till brottsplatsen, enligt brödernas nya uppgifter. Tillsammans åkte de därifrån på en motorcykel. Senare på natten ska Mark ha berättat för Martin om vad som hänt.

LÄS MER: Trippelmördaren hoppas på nya uppgifter

Vapnet klickade

Martin Saliba har berättat att han fick veta att NN2 frågat "Vad har hänt med din pappa? Vem har rånat din pappa?", när de möttes. Mark ska då ha blivit misstänksam eftersom ingen kände till rånet.

Han drog sitt vapen mot denne och konfronterade honom angående rånet. Mannen ska då ha börjat stamma och backa samt ha bett NN1 att skjuta Mark, men som sagt, vapnet klickade och i stället var det NN1 och NN2 som sköts till döds.

Efter mordet släppte Mark Saliba av Martin vid mammans bostad "du har varit hemma hela tiden, du vet inget", var Marks ord till brodern.

LÄS MER: Trippelmördaren Martin Saliba vill ha ny rättegång

Rigorös säkerhet kring Mark Saliba

I resningsansökan framgår det bröderna Saliba inte ska ha haft möjlighet att prata med varandra eftersom Mark hålls frihetsberövad på den så kallade Fenixavdelningen på Hall. Detta innebär att han omgärdas av en rigorös säkerhet och att han är förbjuden att ha kontakt med lillebrodern.

Björn Hurtig förklarar det faktum att Martin Saliba tidigare inte har berättat om vad som hände den där marsnatten har varit "för att undvika att behöva fälla sin egen bror".

Björn Hurtig har anlitat en rad experter för att styrka att det gått till på det sätt som bröderna Saliba nu berättat om.

Bland annat har den före detta kriminalteknikern Sonny Björk, som varit inblandad i utredningarna kring exempelvis morden i Malexander och mordet på Olof Palme: "Utifrån objektiva fynd (vapen, skottskadorna i kropparna, fynd av patronhylsor, patroner och kulor på brottsplatsen) konstaterar Sonny Björk att det inte går att utesluta att skjutningarna gått till på sätt som Mark Saliba beskrivit".

Åklagaren värderar inte nya uppgifterna

Viktoria Karlsson, en av åklagarna som ledde förundersökningen, berättar att ärendet är avslutat för hennes del. Nu när en resningsansökan lämnats in är det Riksåklagaren som tar över.

Hon har ändå tagit del av resningsansökan men vill inte närmare kommentera det som framkommer.

– Det ankommer inte på mig att värdera detta, säger hon och fortsätter.

– Jag kan konstatera att det framförts nya omständigheter och att viss ny bevisning har tillkommit. Det finns dock en viktig grundbult i svensk lagstiftning att en lagakraftvunnen dom inte kan tas upp på nytt. Särskilt så att brottsoffren och deras anhöriga ska kunna leva i trygghet om att domen står fast.

Viktoria Karlsson konstaterar att båda bröderna faktiskt dömdes i hovrätten.

– Bevisningen är så pass stark att de dömde dem till ansvar för skjutningen som ledde till att tre unga personer dog.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.