Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Foto: Adam Ihse

NYA UPPGIFTER: Polisen varnades för personer i Teracom-overall

Vid stölden mot Teracom, som äger den brustna masten i Borås, försvann en Rakel-terminal och arbetsoveraller med bolagets logga. Nu rapporterar GT att poliser tidigare uppmanats att ha extra koll på personer i overallen som beter sig onormalt – ett meddelande som ska ha uppdaterats idag.

Det var för en månad sedan som Teracom blev bestulna på en så kallad Rakelterminal, vilken en rad viktiga samhällsfunktioner använder för att kommunicera med varandra. Systemet har täckning i hela Sverige och används av fler än 500 organisationer – inklusive polis och försvaret. 

– Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart, sade Paul Roswall vid Teracoms presstjänst tidigare idag. 

LÄS OCKSÅ: Krismöte om fälld mast

Vid samma inbrott stals arbetoveraller för Teracom personal och klätterutrustning, enligt GT som nu rapporterar att polisen i dag ska ha gått ut med ett meddelande till om ökad kontroll av personer iklädda arbetsoverallen och som beter sig onormalt. Enligt GT, som ska ha tagit del av meddelandet, ska det ha stått att den den stulna utrustningen kan användas för att "inge förtroende eller utföra sabotage med mera". Polisen ska redan för en månad sedan gått ut med en liknande uppmaning, som ska ha uppdaterats idag, enligt GT.

Uppgifterna om meddelandet är dock inget som polisens presstalesmän i Region Väst, Peter Adlersson och Hans Lippens, känner till säger de till Göteborgs-Posten.

Vad gäller Rakelterminal är stöld av en sådan tämligen meningslös, enligt Lippens. 

– Den måste programmeras i en dator för att man ska kunna lyssna på olika talgrupper, och vad gäller Teracoms terminaler kan de inte generellt lyssna på polisen eller ambulansen till exempel, säger Lippens.

Att koppla upp sig mot en frekvens kräver också ett godkännande från en motparten innan man får behörighet.

– Har man bara terminalens IP-nummer är den i stort sett död med en gång efter att den stulits. Annars hade vi nog haft fler stölder av sådana, säger Lippens.

LÄS MER: Polisens radiosystem fungerar igen

Intresset för vad som har skett med masten i Borås har varit mycket stort.

– Det fyller ju en mycket viktig funktion i samhället, säger Lippens.

– Skulle en tankbilsolycka ske i Borås och man behöver spärra av, eller komma ut med annat meddelande till allmänheten, är det ju via den här masten man kommunicerar med invånarna.

En annan som vittnar om stort intresse för masten är Irene Larsson som bor 400-500 meter från platsen där den föll.

– Igår kväll var det väldigt mycket folk och jättemycket bilar där, säger hon.

– Jag hoppas verkligen de respekterar avspärrningarna för det finns ju risk att det ramlar ner från masten där uppe. 

Hon själv märkte inte av raset, berättar hon.

– Det var en massa mopedister förra veckan, men jag har inte sett något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.