Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nya hyresrätter på Rosengatan

Byggstarten närmar sig. Totalt ska det bli 90 nya hyresrätter på Rosengatan. Men parkeringsfrågan är fortfarande inte löst.

- Att få fram tillräckligt många parkeringsplatser kommer att bli den svåra frågan, säger Ekstas vd Lars Tirén.

Det kommunala bostadsbolaget räknar med att sätta igång byggandet av de första husen redan nästa höst. I våras hamnade projektet i blåsväder då planerna på åttavåningshus med 60 nya hyresrätter skrotades efter fem års planering. Arkitekter fick i uppdrag att ta fram nya förslag och resultatet blev tre nya hus på tre våningar med 20 nya lägenheter.

Dessutom ska Eksta bygga till två våningar på ett av de befintliga husen i Kvarteret Apelsinen. Totalt blir det 90 nya hyresrätter på Rosengatan.

Men parkeringsfrågan kan sätta käppar i hjulet för byggprocessen. Eksta räknar med att det kommer att behövas närmare 40 nya p-platser i området.

- Vi diskuterar olika lösningar just nu. Ett sätt är att satsa på en bilpool som man har gjort i andra kommuner, säger Lars Tirén.

Han är kritisk till kommunens regler när det gäller parkeringar och anser att problemet måste diskuteras politiskt.

- Politikerna säger att det är viktigt att bygga små lägenheter till en låg kostnad, då kan det inte finnas restriktioner som gör det omöjligt. De måste se över systemet så att man får fram konstruktiva lösningar.

I kvarteret Apelsinen kommer det att bli runt 50 små lägenheter, det vill säga ettor och tvåor.

Eksta har flera stora byggprojekt på gång med byggstart under 2010. Trots kristider ser Lars Tirén inga problem med att ro iland de satsningarna.

- Vi kommer att klara av det här. Krisåret 1992 byggde vi över 250 nya lägenheter på ett år, så det ska inte vara några problem den här gången heller.