Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Nya Hede station slår an tonen för området

Nu börjar planerna för Hede station att få sin form. – Byggnaden kommer att slå an tonen för hela stationen, säger Hasse Andersson, strateg för fysisk planering på Kungsbacka kommun.

Hur går arbetet med Hede station?
– Det går jättebra, nu har vi ett program för hela Hede station, säger Hasse Andersson när GP ringer.

Senast GP skrev om planerna för Hede station, som ligger längs Västkustbanan i den norra delen av Kungsbacka, hade kommunen fått ett stadsbidrag på 16 miljoner kronor genom stadsmiljöavtalet, en regeringssatsning som ska främja utvecklingen av kollektivtrafiken i städer. Då fanns förbehållet att stationen skulle stå klar inom två år.

Nu är planen att stationshuset ska stå klart årsskiftet 2018-2019. Meningen är att bygget ska starta nu till hösten.
– Planen är att vi bygger ett stort stationshus. Det kommer att ta hela 2018 att bygga stationen, säger Hasse Andersson.

I en första etapp byggs själva stationshuset på den västra sidan av spåret.
Stationshuset kommer att ligga i två etage där det är två meter upp till banvallen och den höjden tas upp inne i byggnaden.

Den totala budgeten för stationshuset är på 50 miljoner kronor. Och i byggplanen för området kring Hede station ingår även att busstationen för fler bussar än i dag ska byggas ut åt väster och då kommer den yta där dagens parkeringar finns att kunna tas i anspråk. I stället ska en ny parkering byggas på den östra sidan av spåret.
– Här kommer vi att justera den för bussangörning redan nu, säger Hasse Andersson.

I stationsbyggnaden kommer det att finnas verksamheter som kontor och reseservice och även en plats för en bilpool kommer att skapas.

Vad händer med kiosken som finns på stationen i dag?
– Det är inplanerat en kiosk och vi för diskussioner med Abbe Chamoun och vi hoppas att det finns möjlighet för honom att etablera sig här, säger Hasse Andersson.

Ägaren Abbe Chamoun är glad att det äntligen händer något på Hede station.
– Det här har jag sett fram emot, jag har kämpat här i sex år och inte kunnat expandera. I den nya stationen kommer vi att kunna erbjuda mycket mer tjänster till resenärerna, säger han.

Det nya stationshuset kommer att bestå av en glasfasad mot väster, söder och norr och bäras upp av ett stålfackverk som ersätter bärande pelare.
– Det blir ett modernt stationshus i en häftig gestaltning. Den här första etappen kommer att sätta tonen för utvecklingen av hela Hede station, säger Hasse Andersson som berättar att det finns planer på att bygga 3 000 nya bostäder i området.