Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Illustrationsbild över hur det kan komma att se ut vid södra infarten till Kungälvs centrum. Bild: White arkitekter

Nya centrumentrén ifrågasätts i Kungälv

Den södra entrén till Kungälvs centrum ska få ett nytt utseende. Men nu höjs röster för att riva upp byggplanerna.

Det är gallerian på Västra gatan som ska rivas och ge plats för två nya bostadskvarter och handel. På andra sidan Strandgatan planeras ytterligare ett kvarter med bostäder samt ett parkeringshus.
Kritiken mot byggplanerna har varit stor. Från såväl en närliggande bostadsrättsförening som från Kungälvs musei vänner och föreningen Gamla Kungälv. Den senare vill se en bebyggelse som harmoniserar med de gamla 1700-1800-talshusen på Västra gatan som en gång var porten till Bohuslän. 

Sedan samrådet har planen arbetats om. Men många synpunkter består. 
– Vi har gjort en större anpassning av bebyggelsen till kulturmiljön än vid samrådet. All bebyggelse mot Västra Gatan ligger längs gatan och byggnadshöjden har sänkts. I gränderna har vi lägre bebyggelse längs gränderna och förlängningen av trappgränd har smalnats av. Den nya bebyggelsen ska ”prata” med den äldre, säger Karin Jern, planarkitekt på Nordconsult och ansvarig för planen för Kungälvs kommun.
Husen mot Västra gatan blir tre våningar med en fjärde våning under sadeltaket med fönster i kupor. Mot Strandgatan, som är genomfartsgatan i centrum, blir höjden fem till sju våningar på ömse sidor.
– Bohusläns museum som inte yttrat sig tidigare är positiva till utformningen och länsstyrelsen har sagt att den inte kommer att pröva planen om den antas, säger Karin Jern. 

Kungälvs musei vänner, som har cirka 700 medlemmar, tycker det är bra att man arbetat om planen men har fortfarande synpunkter på volymerna mot Strandgatan som enligt yttrandet inte signalerar småstad. Dessutom öppnas nya möjligheter när kextillverkningen flyttar, menar vice ordförande Anders Hansson.
– Nu när Orkla lämnat det här tråkiga beskedet är det rimligt att ta ett omtag. Kanske med en arkitekttävling eller parallella uppdrag. Vi har också fått en ny stadsarkitekt så det vore spännande att höra vad hon säger. 
Men marken ägs ju inte av kommunen...
- Nej. Men det är väl rimligt att kommunen skaffar sig kontroll över den.
Men kexfabrikens flytt påverkar inte de nuvarande byggplanerna anser Ove Wiktorsson (C), i dag vice ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott och med i den nya Kungälvstrion (S, C och M) som ska styra Kungälv nästa mandatperiod.
– Det kommer bli saneringsjobb och rivningsarbeten och det kan dröja. Det enda jag skulle kunna se är att man inte behöver bygga p-huset som planeras på andra sidan gatan, vid Liljedal, men å andra sidan ökar nog trycket på p-platser när byggprocessen börjar, säger han. 
Att kommunen skulle vara intresserad av marken tror han inte.
– Nej. Det har varit ett gammalt glasbruk där så det är förmodligen arsenik i marken.