Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya bostäder ska skapa flyttkedjor

Stenungsund satsar stort på bostäder, både i centralorten och på landsbygden. Närmare 1 000 bostäder planeras de kommande åren.

I kommunens inriktningsmål talas det om 140 bostäder per år de närmaste fem åren.

– Det är en ganska lagom tillväxt. Förra året blev det 112 bostäder, i år inte riktigt så många. Men ser vi framåt så är det inte alls orealistiskt, säger Göder Bergermo (L) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Vid utskottets senaste möte fanns några av områden med där det planeras bostäder. Ett av dem är C W Borgs väg mitt i samhället. Utskottet utsåg en av sju anbudsgivare, men vilken det blir tillkännages inte förrän frågan hamnar hos kommunstyrelsen. Tidigare fanns planer på ett äldreboende, men det kommer istället att byggas på Hasselhöjden där den gamla ishallen har rivits.

På Kvarnhöjden i Jörlanda planeras för ett helt nytt bostadsområde med cirka 300 bostäder.

– Vi hoppas att detaljplanen ska antas av fullmäktige i höst. Närmast ska förslaget ställas ut, säger Göder Bergemo.

Vid Nyborgsvägen- i centrala Stenungsund har man kommit längre i processen. Utskottet skickar nu planen vidare för antagande. Här räknar man med 100-talet lägenheter.

Bland prioriterade planer finns även Hasselhöjden med runt 300 bostäder. Kommunen och Stenungsundshem äger marken och är båda involverade i planarbetet.

– Här blir det även en förtätning med taklägenheter på intilliggande flerbostadshus, säger Bergemo.

Solgårdsterrassen är det område som har kommit längst i processen. Strax före årsskiftet antogs detaljplanen. Stenungsundshem planerar för byggstart och ska nu utse en entreprenör.

Sofia Westergren (M), kommunalråd, ser positivt på framtiden. Enligt Vision 2035 får kommunen 10 000 nya invånare fram till 2035.

– Och med den bostadsbrist vi har i vår kommun och i Göteborgsregionen så bedömer vi inte att det finns någon risk att vi får några tomma bostäder, men det bevakar vi hela tiden, säger hon.

I Stenungsund finns ungdomar som söker små lägenheter men har fått köa uppåt fem år. Frågan är hur man kan minska kötiden.

– När vi bygger olika typer av boenden så skapas flyttkedjor. I en sådan kedja kan det dyka upp alternativ, säger Sofia Westergren.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) bevakar behovet av billigare lägenheter i kommunerna.

Jämfört med andra kommuner tycker Sofia Westergren att Stenungsund ligger bra till när det gäller bostadsbyggande.

– Men jag vet att det är andra kommuner som också satsar, säger hon.