Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Nya beslutet om Nerijus Bilevicius straff

Nerijus Bilevicius dömdes till fängelse på livstid för mordet på Lisa Holm. Men när Kriminalvården gick med på att låta honom flytta till en anstalt i Litauen meddelade en distriktsdomstol i mördarens hemland att straffet motsvarar 15 års fängelse hos dem. Beslutet överklagades och nu backar de - straffet för Nerijus Bilevicius förblir livstids fängelse.

Den livstidsdömde mördaren Nerijus Bilevicius ville komma närmare sin familj och bad om att få bli förflyttad till ett fängelse i Litauen.
– Han vill flytta dit för att han har lättare att få besök av sina släktingar. Han har ingen släkt i Sverige. Han kan ingen svenska och har ingen anknytning till Sverige alls, har hans advokat Björn Hurtig sagt tidigare.

Kriminalvården valde att lyssna på honom. "Hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen", skrev de i beslutet.

Sänkte straffet

I överflyttningsprocessen tog en distriktsdomstol i Litauen upp Nerijus Bilevicius fall. De meddelade dock att om Nerijus Bilevicius flyttas över till Litauen så motsvarar hans svenska straff 15 års fängelse hos dem.

I beslutet står det att de erkänner hovrättens dom men att de "bestämmer påföljden för Nerijus Belivicius till 15 års fängelse på anstalt". 

Då meddelade Kriminalvården att om livstidsstraffet inte ska gälla även i Litauen - då kan de stoppa överflyttningen.

En åklagare i Litauen överklagade beslutet och i förra veckan togs ärendet upp i en högre instans. Och nu har domstolen meddelat sitt besked - livstidsstraffet ska gälla, vilket framgår i ett beslut som GP tagit del av.

Domstolen i Litauen skriver att de har valt att erkänna Göta hovrättsdom. De skriver att det rör sig om ett "mycket grymt mord på ett hjälplöst offer".

Straffet kommer han att få avtjäna i fängelse och domen går inte att överklaga, framgår i beslutet.

"Livstid är livstid"

GP har tidigare pratat med Nerijus Bilevicius advokat, Björn Hurtig. Han uttryckte då att Nerijus Bilevicius var medveten om de följder detta kan få:

– Jag skulle säga att det nog är svårare att få en ändring på sitt livstidsstraff i Litauen, än i Sverige. Vilket vi såklart har diskuterat. I Litauen är utgångspunkten att livstid är livstid. Man har inget omvandlingssystem som vi har i Sverige. Där kan antingen parlamentet eller presidenten omvandla straffet genom benådning eller nåd sedan kan man av hälsoskäl komma ut tidigare, sa då Björn Hurtig.

Nu meddelar tingsrätten att de ska granska domen innan de beslutar om Nerijus Bilevicius ska föras över till Litauen.

– Om vi kommer fram till att den ska fortgå ska den dömde transporteras inom 30 dagar, säger Per Henrik Hedbrant, tf sektionschef vid Kriminalvårdens rättsenhet, till TT.

LÄS MER: Nya beskedet: Lisa Holms mördare får sänkt straff

Gått två år

Det var för drygt två år sedan den 17-åriga flickan Lisa Holm försvann efter ett arbetspass på ett kafé i Blomberg. 

Under flera dagar sökte tusentals frivilliga efter henne och tillslut kom det tragiska beskedet - hon hade hittats död i en byssja en bit i från sin arbetsplats.

Nerijus Belivicius arbetade i området och han greps redan innan Lisa Holms kropp hittades.

I både tingsrätten och hovrätten dömdes han till fängelse på Livstid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.