Nya beskedet: Lisa Holms mördare får sänkt straff

ANNONS
|

I dag är det två år sedan Lisa Holm försvann. Den 17-åriga flickan jobbade på ett kafé i Blomberg. Söndagen den sjunde juni 2015 skulle hon för första gången köra ensam hem till Skövde på sin moped.

Men hon kom aldrig hem.

Under väntan på dottern växte föräldrarnas oro och tillslut åkte pappan till Blomberg. Kvar utanför kaféet stod Lisa Holms moped. I tändningslåset satt nyckeln kvar. Men Lisa Holm var försvunnen.

Tusentals sökte

Det blev starten på ett intensivt sökande. Den 17-åriga flickans försvinnande engagerade hela Sverige och tusentals frivilliga ställde upp och var med och letade under flera dagar.

På fredagen fick en grupp från Missing people i uppdrag att söka kring Martorps gård som ligger i närheten av kaféet.

ANNONS

De träffade då en man som på knagglig engelska påstod att området redan hade sökts igenom av militären och polisen. ”Waste of time”, ska han ha sagt.

Mannen var Nerijus Bilevicius.

Missing People ignorerade vad Nerijus Bilevicius sa och fortsatte sitt sökande. Men de kontaktade polisen eftersom de fick en "felkänsla". Polisenbörjade då att söka av området.

Några timmar senare kom beskedet. I en byssja i närheten av platsen hade Lisa Holm hittats.

Livstids fängelse för Belivicius

Både tingsrätten och hovrätten dömde Nerijus Belivicius till livstids fängelse för mordet.

Tidigare i år fattade kriminalvården beslut om att han ska flyttas över till ett fängelse i Litauen - efter egetönskemål.

"Hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen", skrev de i beslutet.

– Han vill flytta dit för att han har lättare att få besök av sina släktingar. Han har ingen släkt i Sverige. Han kan ingen svenska och har ingen anknytning till Sverige alls, berättade hans advokat Björn Hurtig i samband med att beslutet meddelades.

Nerijus Belivicius var dock medveten om att det är svårare att få sitt livstidsstraff ändrat i Litauen än Sverige.

– I Litauen är utgångspunkten att livstid är livstid. Man har inget omvandlingssystem som vi har i Sverige. Där kan antingen parlamentet eller presidenten omvandla straffet genom benådning eller nåd sedan kan man av hälsoskäl komma ut tidigare, berättade Björn Hurtig.

ANNONS

LÄS MER: "I Litauen är utgångspunkten att livstid är livstid"

Sänkt straff

Men nu rapporterar P4 Skaraborg om att en distriktsdomstol i Litauen sänkt hans straff till fängelse i 15 år.

GP har tagit del av beslutet som fattades den tredje maj. I den framgår det att beslutet togs under en offentlig tingsrättsförhandling då en domare, åklagare samt en försvarare, som utsetts åt Nerijus, närvarade. I beslutet står det att de erkänner hovrättens dom men att de "bestämmer påföljden för Nerijus Belivicius till 15 års fängelse på anstalt".

Men beslutet har överklagats och i nästa vecka kommer avgörandet i en högre instans.

– Det har att göra med att han har begärt att bli överflyttad dit. Det längsta straff som de har i Litauen, normalt sett, för livstid är 15 års fängelse. Därför har litauisk domstol bestämt att om han ska sitta där så ska han ha 15 år. Då har en åklagare överklagat i Litauen. Det finns undantagsfall då straffet kan vara längre, det kan tydligen vara 20 år och det kan vara livstid, säger Tore Brandtler, målsägandebiträde till Lisa Holms anhöriga.

Han fortsätter:

– Om det står fast så tror jag inte att Kriminalvårdsstyrelsen går med på att han överflyttas,det blir ett för kort straff så då får han vara kvar här.

ANNONS

Är du eller familjen oroliga för att han kommer ut15 år?

– Jag har inte pratat med familjen. Men oron finns inte i dag i alla fall, jag kan inte tänka mig att det skulle bliså, säger Tore Brandtler.

Dröjer med tidsbestämt

Kriminalvården vill inte kommentera hur de resonerar i ärendet.

– Jag vill inte spekulera i om det kommer att bli så. Men Kriminalvården har möjligheten att häva ett beslut och det kan ske om man till exempel skulle urholka straffet på något sätt, säger Per-Henrik Hedbrant, Kriminalvårdens rättsenhet, till P4 Skaraborg.

Stannar Nerijus Belivicius i Sverige dröjer det innan han kan få sitt straff tidsbestämt:

– I Sverige fungerar det så att när man döms till livstid så kan man efter tio år ansöka om att få straffet tidsbestämt. Men i dag ligger tidsbestämda straff mellan 20 och 30 år, det vanligaste är 24 år kan man säga och då ska man sitta 18. Jag tror inte att det blir något av det om de inte ändrar det så att det blir ett längre straff, säger Tore Brandtler.

GP söker Björn Hurtig.

ANNONS