Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya arenan klar - invigs i helgen

Simhall, ishall, gymnastikhall. Föreningslokaler, bowling, café, restaurang och snart gym och rehab. Allt finns under samma tak i Stenungsunds nya arena som väntas bli en stor mötesplats i kommunen.

– Frågan är vad det är egentligen? Ett idrottscenter, ett friskvårdscenter eller helt enkelt en mötesplats för alla i kommunen, säger Bo Petersson, kommunstyrelsens ordförande (S). 
Den nya arenan är byggd i etapper och är egentligen en blandning av nytt och gammalt. Ishallen stod klar 2015 och i somras öppnade den nya simhallen – en 25-metersbassäng som uppfyller dagens krav för tävlingssim med extra breda banor.
Anläggningarna förbinds med en foajégata. Från denna nås också den ombyggda Sundahallen som fått nytt golv för att leva upp till elitspelskrav i basket och föreningslokaler i källaren där det finns plats för judo, pingis, brottning och dans. Utomhus finns sedan tidigare yta för friidrott samt fotbollsplaner och inne i arenan har nu en lokal aktör öppnat kafé, restaurang och juicebar.

I planerna från början fanns också alkoholrättigheter men det satte den dåvarande oppositionen med Bo Pettersson i spetsen stopp för eftersom det rör sig om en plats för hälsa där många barn vistas.
När politikerna 2012 presenterade arenabygget fanns även en multihall för kulturevenemang och mässor med i planerna, samt en andra ishall. Fortfarande finns möjligheten att haka på en multihall på simhallen och ishallens kylaggregat ska räcka till en andra hall. Men några pengar för en tredjeetapp av arenabygge finns inte avsätta idag. 
– Det här är ju en ju en multiarena i grund och botten. Det gäller att ställa om bara. Det finns inget som hindrar att ett företag kan ha ett evenemang här i foajén utanför ishallen och vi kan ha kulturevenemang i gymnastikhallen. Det gynnar idrotten också att vi får andra inkomstkällor, säger Mattias Mossberg, enhetschef för arenan. 

Största kunden blir kanske ändå Nösnäsgymnasiet som ligger strax intill. Eleverna kommer ha sina idrottslektioner i arenan under dagtid. 
Under byggtiden har alla verksamheter varit i gång precis som vanligt. Den gamla simhallen behövde endast stänga i fyra veckor.
– Det har varit en jätteutmaning att ha den gamla arenan i full drift samtidigt som de spränger och pålar och gjuter, men vi har haft väldigt gott samarbete med byggföretaget och projektledaren för bygget, säger Mattias Mossberg. 

Nu återstår att återställa friskvårdsdelen där gymkedjan STC ska öppna i april, liksom Närhälsans rehabmottagning. Bygget har stött på lite problem på vägen då det visade sig vara asbest i den gamla simhallen och den bärande konstruktionen var svår att behålla, men enligt Mattias Mossberg håller bygget ändå budgeten.