Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Ny virusmutation har upptäckts i Halland

446 hallänningar har bekräftats smittade av coronaviruset det senaste dygnet. Dessutom har det första fallet av den nya muterade virusformen kunnat konstateras i länet.

Det är den nya virusmutationen från Storbritannien som av forskare fått namnet VUI 202012/01 som nu konstaterats i Halland. Det är en hallänning som kommit resande från Storbritannien som har burit med sig smittan.

– Vi kan inte säga mer om var i Halland upptäckten har gjorts eller personen som är smittad mer än att det är en person som rest in till Sverige från Storbritannien, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

Sedan den 30 december råder det inreseförbud från Storbritannien till Sverige just för att förhindra att den nya mutationen sprids. Att det är just den muterade varianten av viruset som en person bär på går inte att konstatera i ett vanligt coronatest utan det krävs mer analyser av provet. Det är så smittan har upptäckts i Halland.

– Om ett test är positivt har frågan ställts om de har kommit inresande från Storbritannien. Har personen svarat ja så skickas provet för ytterligare analys, säger Maria Ryberg-Mo.

Nu kommer Region Halland att göra en utökad smittspårning för se att den nya smittan inte sprids vidare i Halland.

– Vi kommer nu att testa personer i den smittades närhet, även om de inte uppvisar symptom. De uppmanas också att sätta sig själva i karantän de närmaste dagarna, säger Maria Ryberg-Mo.

Samtidigt är den allmänna smittspridningen fortsatt hög i länet. Sedan gårdagens uppdatering från Region Halland har 446 nya fall av corona kunnat konstateras i Halland. Dessutom har ytterligare ett dödsfall rapporterats in vilket gör att 150 hallänningar nu har avlidit med covid-19.

8 januari 2021

Totalt antal fall Covid-19: 14 832 (+446)

Medelålder fall 41,4 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19 kl. 08:00: 53 (+/-0)

Varav inlagda på IVA kl. 08:00: 7 (-2)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start (uppdateras tis-fre): 150 (+1)

Medelålder avlidna: 84,7 år

Källa: Region Halland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.