Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Robin Aron
Arkivbild. Bild: Robin Aron

Ny vädervarning: risk för översvämningar

SMHI varnar för att delar av Västra Götalands län, Sjuhäradsbygden och Göta älv riskerar att drabbas av översvämningar på grund av regn. Så sent som igår drabbades hushåll och vägar av översvämningar i Västsverige.
På söndagseftermiddagen kom rapporter om en översvämning på E6 i Göteborg.

Det var klockan nio på söndagsmorgonen som SMHI gick ut med en klass 1-varning om höga vattenflöden i Västra Götalands län, Sjuhäradsbygden och Göta älv.

Den här typen av varning innebär "Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år" och följden kan bli "mindre översvämningsproblem", enligt SMHI.

Varningen gäller de mellersta delarna av Viskans, Ätrans, Nissans och Lagans avrinningsområden.

– Det har ju regnat en helt del senaste dagarna, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det är alltså det tidigare regnet som fortsatt kan ställa till det. Det kan också komma en del skurar under söndagen, främst framåt kvällen och en del under natten. I nästa vecka väntas vädret bli mer stabilt.

Kan skurarna ställa till det ytterligare?

– Det mesta av regnet har redan passerat, men skurarna kan ställa till det lite till om det redan är mycket vatten, säger Moa Hallberg.

Översvämning på E6

På söndagseftermiddagen rapporterade Trafikverket om att E6 från Kallebäcksmotet till Örgrytemotet i Göteborg. Här är det mycket vatten över flera körfält.

Så sent som natten till lördagen ställde ovädret till det i Västsverige. Det blåste rejält och regnade och både vägar och hushåll drabbades av översvämningar.

Samtidigt ställdes tåg in på flera sträckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.