Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Hasse Holmberg

Ny teknik för inventering av lo

Allt mildare vintrar försvårar snöspårning av rovdjur i de södra delarna av landet. Nu tar länsstyrelsen hjälp av modern teknik för att inventera de vilda kattdjuren i Västsverige.

Förr kunde länsstyrelsen i Halland skicka ut hundratals jägare i skogarna när det var nysnö för att spana efter rovdjursspår. Denna säsong är första gången som myndigheten har satt upp viltkameror med rörelsesensorer i skogarna för att inventera hur många lodjur som rör sig i länet.
– Vi var först lite skeptiska till att det skulle fungera, men blev väldigt positivt överraskade när vi vittjade kamerorna och fick se att två lodjur hade fångats på film, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Halland. 

I Halland har myndigheten tillstånd för 20 kameror, men hittills har bara hälften så många satts upp. Martin Broberg berättar att denna vinter är lite av en pilotsäsong.
– Det går många harar på ett lodjur kan jag tala om. Kamerorna har även fångat en hel drös vildsvin och rådjur, samt några rävar, älgar och även en tamkatt.
I Sverige inventeras fem stora rovdjur, nämligen björn, varg, järv, kungsörn och lodjur. Jägare och allmänheten fyller fortfarande en avgörande roll i inventeringen, poängterar Broberg.
– Människors observationer är det viktigaste bidraget till inventeringen, utan dem hade vi inte haft koll på vilka platser det är störst chans att filma lodjuren med kamerorna. 

I fjol inventerades 3,5 lodjursfamiljer i Halland genom snöspårning. 
– Lodjuren lever ensamma och det är honorna med ungar som inventeras. Att en av våra familjegrupper räknas som halv beror på att den rör sig över länsgränsen till Småland, säger Martin Broberg. 
I Västra Götaland lever 14 familjegrupper lodjur och här har länsstyrelsen redan använt sig av kameror under några år.
– Vi har ett 60-tal kameror och försöker bli bättre. Framförallt har de varit till hjälp när de placerats vid nyslagna kadaver. Hur effektivt kameror är beror mycket på ett bra samarbete med människor som rör sig ute i naturen, säger Nelly Grönberg, vid länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.