Ny sydlig entré till Kungälv

Kungälv ska få en ny sydlig entré – med hjälp av 300 nya bostäder, en riven butiksgalleria och 4 000 kvadratmeter småskalig handel. Nästa vecka får Kungälvsborna själva chansen att tycka till om förslaget.

ANNONS
|

Den som i dag rullar in i Kungälv stadskärna söderifrån per bil eller buss möts av en stor fabrik, en jättelik parkeringsplats och baksidan av en affärsgata. Så ska det inte se ut om fem år, hoppas Cecilia Örtendahl, processledare för stadsutveckling på Kungälvs kommun.

–Det är jätteviktigt att vi följer med i utvecklingen och bygger nya bostäder. Det behövs om vi ska få den stadskänsla som vi eftersträvar, säger hon.

Nästa vecka ska Kungälvsborna få chansen att tycka till om det förslag som Kungälvs kommun och fastighetsjätten Balder tagit fram för området. Konceptet innebär bland annat att affärsgallerian Klocktornet rivs, att runt 300 nya bostäder byggs och att man skapar en mängd nya affärs- och verksamhetslokaler.

ANNONS

Lokalerna kommer att bli mer småskaliga än vad som är fallet i gallerian Klocktornet. Cecilia Örtendahl tror att innerstaden behöver andra typer av lockbeten när det nya stora köpcentrumet vid motorvägen slagit upp portarna i slutet av 2018.

– Vi tänker oss kvartershandel som servar de boende, men också restauranger, caféer och kultur, delikatessbutiker... Det ska vara unika koncept. Mer Haga än Nordstan om man ska spetsa till det lite, säger Cecilia Örtendahl.

Bostäderna kommer att byggas i olika höjder, beroende på vilket håll de vetter åt. De hus som har fasad mot affärs- och gågatan Västra gatan blir lite lägre, medan de byggnader som riktas mot den lite mer trafikpräglade Strandgatan tillåts växa med ett par våningar extra.

–Det har varit en utmaning att ta hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns på Västra gatan, men det tycker jag att vi har klarat bra i det här förslaget, säger Cecilia Örtendahl.

Det ska dessutom skapas en ny gränd mellan de båda huvudgatorna, vilket Cecilia Örtendahl tror kan skapa ett mer påtagligt folkliv.

–Vi tycker det är viktigt att man ska kunna röra sig både i nord-sydlig och öst-västlig riktning, säger hon.

När bygget kan komma igång är inte skrivet i sten – det beror till exempel på om det dyker upp överklaganden under resans gång. Just nu pekar tidsplanen på att spaden kan sättas i marken någon gång runt 2018–2019.

ANNONS

Under tiden fram till dess arbetar kommunens arkitekter också med flera andra bostadsprojekt i Kungälvs allra mest centrala delar. De innehåller inte lika många bostäder men lär ändå sätta sin prägel på staden.

–Vi behöver förtäta staden. Den är väldigt gles i dag, säger Cecilia Örtendahl.

■ Fastighetsjätten Balder, som äger den äldre gallerian Klocktornet i centrala Kungälv, ansökte 2014 om att få bygga bostäder på de nu aktuella tomterna.

■ Bolaget har angett att man siktar på att få till en blandning av olika upplåtelseformer, både hyres- och bostadsrätter.

ANNONS