Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Klädesholmen Seafood. Fr.v. Lars Pettersson, Lars-Tore Axelsson, Anders Bråse, Jonas Pettersson, Per Aste Persson (vd) och Morgan Bråse.

Ny sillfabrik flyttar från Klädesholmen till Tjörn

Konservindustrin på Klädesholmen bygger ut och flyttar till Tjörn. Investeringen i en helt ny fabrik ligger på 80 miljoner kronor. Men fabriken kommer fortsatt att få ta hand om saltet i avloppsvattnet.

Klädesholmen Seafood har precis fått ett nytt miljötillstånd godkänt. Det innebär att man avvecklar ett par av enheterna på Klädesholmen men vd Per Aste Persson försäkrar att man inte lämnar den lilla ön helt.

– Den nya anläggningen med produktion och lager ligger i Rönnäng men vi kommer också att vara kvar på Klädesholmen med verksamhet i andra enheter.

Klädesholmen Seafood är en sammanslagning av fyra tidigare fabriker på ön som är belägen utanför Tjörns sydvästra kust.

– Vi är det företag som finns kvar av den gamla industrin på ön och namnet lever vidare. Vi har en tradition sedan långt tillbaks och namnet Klädesholmen ihop med sillberedning finns dokumenterat sedan slutet av 1500-talet.

Som mest fanns det ett tiotal fabriker där, men i dag är det alltså bara ett företag kvar.

– Att vi bygger i Rönnäng har också att göra med att transporterna på Klädesholmen är besvärliga, inte minst sommartid, säger Per Aste Persson.

I den nya fabriken kommer en tredjedel att vara avsatt för produktion och resten är tänkt att användas som lager. I den nya fabriken kommer kapaciteten att bli fördubblad mot i dag. Totalt kommer sju produktionslinjer att vara i gång samtidigt med att tillverka olika sillprodukter.

Företaget räknar med en export på mellan 20 och 25 procent men samtidigt är den svenska marknaden den klart största. Innan jul och midsommar går produktionen på högvarv. Det mesta körs ut med lastbil men så kallad MSC-certifierad sill tas också in från Norge via båt.

Per Aste Persson är dock lite bekymrad över det nya miljötillståndet.

– Vi har tyvärr fått bakslag på en viktig punkt och det är att kommunen inte helt kan ta hand om avloppsvattnet med den salthalt som vi lämnar. Därför tvingas vi även fortsättningsvis ta hand om våra saltlakar själva och köra bort dem.

Något som Klädesholmen Seafood behåller på hemmaön är dock fabriksförsäljningen.

– Fast vi har bara fabriksförsäljning under sommarperioden, annars sköter den lokala livsmedelsbutiken detta. Vi hoppas det kan bli ett extra stöd för butiken. För vi som bor här behöver ju ha vår butik kvar, säger Per Aste Persson.

Fakta: Klädesholmen Seafood

Företaget bildades 2001-2002 genom en sammanslagning av fyra konservfabriker: PK-konserver, Klockbojen, Bråse och Alax.

Är ett rent familjeföretag som ägs av familjerna som drev de tidigare fyra fabrikerna.

Marknaden är främst inriktad på Sverige men även Finland och Tyskland.

Hade 2013 en omsättning på 202 miljoner kronor och en vinst på 3,5 miljoner.

Antalet anställda är cirka 60.

VD är Per Aste Persson och styrelseordförande Morgan Bråse.