Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trots att inget nytt avtal finns kan kommunen få betala 2,8 miljoner ytterligare sedan Wallhamnsrondellen hamnat på 22 miljoner i stället för 15.

Ny rondell kan bli dyr för skattebetalarna

Den nya rondellen i Wallhamnskrysset blir en dyrbar historia – för skattebetalarna i kommunen.

I dag finns ett medfinansieringsavtal där kommunen åtar sig att betala upp till hälften av knappt 15 miljoner för rondellen men utöver det finns inga ytterligare avtal.

När rondellbygget hamnade på 22 miljoner kontaktades kommunen av Trafikverket som ville ha mer pengar. Verket ville att kommunen skulle dela på kostanden upp till 20 miljoner vilket innebar att man krävde ytterligare 2,8 miljoner av Tjörns kommun trots att kommunen inte haft någon omfattande kontroll av bygget.

När Trafikverket specificerade fördyringen visade det sig att extrakostnaderna inte handlade om själva bygget, som bara blivit en halv miljon dyrare, utan att det i stället handlade om mark- och fastighetsinlösen, ledningsarbeten som inte man räknat med och projektadministration som blivit 1,7 miljoner dyrare än beräknat.

Kommunen sade först nej till att betala men en vidare utredning visade att det fanns tjänstemän på Tjörn som haft kontakter med Trafikverket i frågan. Enligt verket fanns muntliga löften om att kommunen skulle betala upp till 10 miljoner för projektet.

Frågan har vållat politisk debatt på Tjörn och avgörandet faller vid fullmäktiges möte 23 februari. Den politiska fempartimajoriteten i kommunstyrelsen tillstyrker att kommunen totalt betalar de extra 2,8 miljonerna.
– Vi har inte mycket att välja på, säger kommunalrådet Martin Johansén (L). Det finns åtaganden som vi måste uppfylla.

Oppositionsrådet Benny Andersson (S) är mer tveksam:
– Vi säger inte nej i dagsläget men vi kräver att det finns dokumentation som kan visa att kommunen verkligen har gått med på att betala den extra kostnaden. Vi tänker inte acceptera några löften som har getts under kaffepauser oavsett vem det handlar om. Vi vill se justerade och korrekta dokument annars tar vi strid i fullmäktige.

Tjörnpartiet, som reserverade sig i kommunstyrelsen, har redan bestämt sig för att säga nej. 
– Helt oacceptabelt att hantera kommunens skattepengar på det här sättet, säger gruppledaren Gert Kjellberg.