Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Ny rapport: 200 lärare dömda för grova brott

Grova sexualbrott mot barn, kopplingar till IS och provmedlemskap i Bandidos.
Trots brottslighet har de västsvenska lärarna kvar sina lärarlegitimationer.
Det visar en ny rapport från företaget Acta Publica.

Researchföretaget Acta Publica har i en granskning kollat på över 280 000 legitimerade lärare och förskollärare i Sverige. Av dem har 7000 dömts för brott – varav 200 av dem har dömts för vålds- eller sexualbrott.

Endast 34 lärarlegitimationer har dragits in på 10 år.

Flera av de exempel som finns med i rapporten är fall från Västsverige. Det är bland andra personer som begått grova sexualbrott och personer som har kopplingar till IS. Men lärarlegitimationerna har de fått behålla. Det trots att Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) har befogenheter att dela ut varningar samt dra in legitimationer.

Lärarpar dömdes till fängelse för barnvåldtäkter

År 2018 dömdes ett par i 30-årsåldern i Västsverige för att ha utnyttjat sin fosterdotter sexuellt mellan åren 2011 - 2017. Paret fick kontakt med flickan på skolan som de båda arbetade på. De blev sedan hennes familjehem.

Övergreppen ska ha börjat när flickan var i 10-årsåldern och enligt tingsrätten anses de ha varit grova. Till bevisningen fanns det bland annat stora mängder av filmat material som paret själva spelat in.

Det var flickan själv som år 2017 larmade om vad hon utsatts för. I tingsrättshandlingar stå det att anledningen till att hon bröt tystnaden var en oro över att andra barn skulle utsättas. Framförallt eftersom förövarna arbetade inom just skolan.

Både mannen och kvinnan dömdes för bland annat grov våldtäkt mot barn samt grovt barnpornografibrott. De fick 12 respektive 10 års fängelse i hovrätten.

Kvinnan ansågs bland annat vara skyldig till ett 30-tal övergrepp där merparten var våldtäkter. Hon förlorade sin anställning på skolan hon arbetat på men har fortfarande kvar sin lärarlegitimation som hon fick utfärdad år 2013. Mannen hade ingen lärarlegitimation.

Fallet ska ännu inte ha blivit något ärende hos LAN.

Förskolechef förhalade orosanmälan

År 2020 dömdes en förskolechef i Västsverige för tjänstefel. Det eftersom rätten ansåg att kvinnan i 60-årsåldern medvetet i strid med sin anmälningsskyldighet förhalade en orosanmälan för ett barn.

Det tvååriga barnet hade börjat uttrycka sig sexuellt i skolan. Bland annat ska hon ha sagt: "Jag vill inte gosa under täcket" och "jag vill inte ha snoppen i min ficka”.

Men i stället för att anmäla enligt sin skyldighet avvaktade förskolechefen. Hon ville ha mer kött på benen trots påtryckningar från personal. Det eftersom hon var rädd för att skolans rykte skulle påverkas negativt.

Det dröjde en dryg månad innan hon skickade in en anmälan till socialtjänsten och barnet placerades i ett skyddat boende. Polisanmälan upprättades men lades sedan ner. Agerande resulterade inte i någon LAN-anmälan.

I sin granskning har Acta Publica även hittat 55 personer som kopplas till extremistisk islamism. Merparten av dessa har tidigare varit anställda på friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg.

Bland annat kunde GT och stiftelsen Doku år 2019 avslöja att flera återvändare från kriget i Syrien fått jobb på den omskrivna skolan.

Rekryterade ungdomar till våldsbejakande islamism

Vetenskapsskolan döptes senare om till Safirskolan och ägaren pekades ut av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet. Han fick även beslut om utvisning och skolan stängdes ner.

– Deras bedömning är att det finns risk vid de här skolorna, även efter överlåtelsen till ny ägare, att elever utsätts för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring, sa Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen, i samband med beskedet.

En man i 30-årsåldern som varit anställd på skolan ska enligt granskningen bland annat ha hyllat IS på sociala medier samt stått den så kallade Gävleimamen nära, som pekats ut av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet. När han var verksam inom skolan ska han enligt Acta Publicas uppgifter ha riktat in sig på att rekrytera ungdomar till våldsbejakande islamism.

Mannen ska ha varit drivande i ett projekt att dela ut koraner i flera svenska städer. Rörelsen har sitt ursprung i en tysk organisation som blev förbjuden då dess medlemmar anslöt sig till IS.

Bland de fall som tas upp i rapporten finns också en kvinnlig legitimerad lärare med som varit provmedlem i Prospect år 2018, vilket är en kvinnlig motorcykelklubb som är underordnad Bandidos. Kvinnan finns inte med i LAN.

LÄS OCKSÅ: Par döms till fängelse för grova våldtäkter på barn

LÄS OCKSÅ: Åtalad förskolechef jobbar kvar

LÄS OCKSÅ: Skolinspektionen stänger Vetenskapsskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.