Nilfebersmyggan har nu hittats i Halland, och troligen kommer den att dyka upp i Göteborg inom en snar framtid.
Nilfebersmyggan har nu hittats i Halland, och troligen kommer den att dyka upp i Göteborg inom en snar framtid. Bild: Anders Lindström

Ny mygga hittad i Västsverige – orsakat dödsfall i Europa

Nilfebersmyggan har spridit West Nile-viruset i flera länder i södra Europa i flera år, vilket lett till både sjukdom och dödsfall. 2016 hittades myggan i Skåne och nu har den siktats i Halland. Enligt forskaren och myggexperten Anders Lindström väntas den dyka upp i Göteborg med.

ANNONS
|

Den första nilfebersmyggan hittade Anders Lindström, forskare och myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, 2016 i sina föräldrars trädgård i Skåne. Tidigare hade den hittats i länder längre söder ut i Europa.

Men nyligen blev han kontaktad av en fågelskådare som blivit anfäktad av en stor mängd mygg i Halland. Mannen skickade ett par bilder på myggen och undrade om det var nilfebersmyggan. Det fick Anders Lindström att ta vägen förbi Halland på väg till Skåne.

– Jag åkte dit förra veckan och samlade in fler hundra mygg, och det var nilfebersmyggan, säger Anders Lindström.

Han berättar att myggan gillar ett varmare klimat, så att den nu spridits hit beror på att vårt klimat ändrats.

ANNONS

– Det är ju rimligt att den kommer att spridas mer, men vi vet inte hur långt i dagsläget.

Men att den kommer att dyka upp i Göteborg inom en snar framtid är inte orimligt, menar han.

– Ja, det skulle jag tro för klimatet i Halland och Göteborg är likadant.

Anders Lindström, forskare och myggexpert menar att nilfebersmyggan väntas dyka upp i Göteborg med.
Anders Lindström, forskare och myggexpert menar att nilfebersmyggan väntas dyka upp i Göteborg med. Bild: Anders Lindström/SVA

Mer framfusig än andra stickmygg

Nilfebersmyggans beteende skiljer sig från våra mer vanliga stickmyggor som väntar på skymning innan de kommer fram. Nilfebersmyggan bedriver en mer uppsökande verksamhet menar han.

– De här är mer oblyga och framfusiga, och bara sätter sig och äter. De flyger i sol och i vind, vilket inte bekommer dem. I vanliga fall brukar man inte möta på mygg när det är soligt och blåsigt, för de trivs i skogsmiljö och i skuggan, säger Anders Lindström.

– Står man vid en pöl där de finns, kommer de och sätter sig.

Faktum är att de kan dyka upp när man solar på stranden om det finns en vik i närheten med vass vilket de trivs i, eller en pöl. I Sverige har de än så länge hittats kustnära.

Nilfebersmyggan sprider virus

Nilfebersmyggan biter även fåglar, och kan då få i sig West Nile-virus, som de i sin tur sprider till människor, som kan bli sjuka. West Nile Fever är en virussjukdom som kan ge influensaliknande symtom som feber, huvud- och muskelvärk, illamående och kräkningar. I sällsynta fall leder sjukdomen till hjärnhinneinflammation.

ANNONS

Viruset är hittat så högt upp som på tyska Östersjökusten berättar Anders Lindström, så det finns ingen anledning att tro att det inte kan etablera sig i Skåne.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte får hit viruset snart, med enstaka fall. Men jag tror inte det blir något större utbrott.

I Europa har viruset orsakat sjukdom i flera länder. I Italien, Grekland, Rumänien och Serbien har personer dött efter att de blivit sjuka, enligt European Centre for Disease Prevention and Control. Det är framför allt äldre och personer med nedsatt immunförsvar som drabbas svårt av sjukdomen. De skriver också att 80 procent av de infekterade inte får några symtom alls.

Smittas vid blodtransfusion

Utan symptom kan man därför smitta vid en blodtransfusion. Anders Lindström säger att i andra länder som haft utbrott av smitta screenas blodet.

– Kommer det hit, kommer vi också att behöva screena blodet för att se att det inte innehåller virus, och sprider det vidare.

Enligt GeBlod testas blodet vid blodgivning i dag för Hb-värde (blodvärde), Hiv, Hepatit B, Hepatit C och Syfilis.

Hur kan man skydda sig från stick?

– Myggmedel funkar och kläder. Men är man på stranden förväntar man sig inte att behöva myggmedel och ha på sig kläder.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida förekommer inte smittan i norra Europa, men hemvändande svenska resenärer har diagnostiserats med sjukdomen.

LÄS MER:Den här blodgruppen verkar myggen gilla mest

LÄS MER:Myggen som sätter skräck i Majornaborna

LÄS MER:Kåta bananflugor gör att vinet smakar illa

Fakta om West Nile Fever

2018 blev ett ovanligt stort utbrottsår i Europa med drygt 2 000 diagnosticerade fall, varav 180 dödsfall.

Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Äldre och personer med nedsatt immunförsvar har störst risk för allvarlig sjukdom. De flesta av de lindrigare sjuka fallen tillfrisknar inom en vecka.

Troligen blir man immun efter genomgången infektion.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS