Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny möjlighet på Gunnebo – boka bord i skogen och laga maten själv

I sommar är det möjligt för gäster att boka bord i ekskogen vid Stensjön, hämta en råvarukorg och själva laga sin mat efter recept från köksmästaren på Gunnebo kaffehus. Konceptet The Edible Country är en satsning för att lyfta svensk natur och gastronomi.

Gunnebo slott har hakat på Visit Sweden och Turistrådet Västsveriges satsning – The Edible Country. Runt om i Sverige finns 13 likadana bord utplacerade i naturen. Gästerna får en picknickkorg med råvaror, dryck, ett primuskök med tillhörande servis och får bege sig ut i markerna kring Gunnebo slott för att plocka örter som ska höja måltiden ytterligare. 
Själv bordet är placerat ute på en halvö i Stensjön, tio minuters gångväg från slottet. 
– Det är kul att få visa att det finns väldigt mycket ätbart här som vi kan använda för att skapa en måltid och allemansrätten gör att vem som helst får lov att plocka örter som växer vilt, säger Hannes Högberg som är köksmästare vid Gunnebo kaffehus och krog. Han har satt ihop det vegetariska receptet som består av morötter, ägg, växten körvel och en yoghurt med hasselnötter. 
Till det kan gästerna addera egenplockade örter som finns avbildade på en skylt, fäst vid picknickkorgen.

Den franska tv-showen Echappées Belles har intresserat sig för konceptet och GP passade på att vara med när avsnittet filmades. Vanligtvis får gästerna klara sig själva i skogen men under inspelningen instruerade Hannes Högberg en rad inbjudna gäster som fick leta efter örter.
– Harsyra och kärleksört känner jag igen, men jag visste inte att man kan äta lindblad och den där bäckbräsma hade jag aldrig hört talas om. Den smakar lite pepparrot, nästan, säger Marie Linde. 
Hon arbetar på Turistrådet Västsverige, som ligger bakom satsningen The Edible Country ihop med Visit Sweden, ett bolag som marknadsför Sverige utomlands. 

De första borden ställdes ut i naturen i maj och intresset har varit stort. Gunnebo har hittills bokningar från 80 personer från sju olika länder. 
– Det här är ett sätt att visa upp svensk mat och närheten till naturen främst för utländska besökare, säger Marie Linde. 

Strax efter att äggen och morötterna börjat koka i primusköken blir gästerna varse att de befinner sig i en hage. Några nyfikna kor har letat sig upp till picknicksällskapet.
I Västsverige finns två bord till, ett vid Ramsvikslandet i norra Bohuslän och ett vid Göta kanal. I Halland finns ett på stranden i Ugglarp, Falkenberg. Innehållet i picknickkorgarna anknyter till platserna.