Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny krabba upptäckt i Sverige – kan hota havskräftan

Ett fynd har gjorts i Sverige av den nya krabbarten, utanför Kullahalvön i nordvästra Skåne. Krabban har mörka prickar på ryggen och har fått namnet stenkrabba. Skulle den etablera sig i svenskt vatten kan den hota havskräftan längs västkusten.

Än så länge har det endast gjorts ett fynd av krabban i Sverige. Det latinska namnet är Cancer irroratus och på engelska kallas den Rock crab. Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet och stationerad i Kristineberg utanför Lysekil, vill gärna att fler hör av sig om de skulle fiska upp en stenkrabba.

– Eftersom det bara gjorts ett enda fynd är det intressant att se om det är en ströindivid som hade dött ut ändå eller om det finns fler, säger Matz Berggren.

Det är även han som gett krabben dess svenska namn, stenkrabba. Arten trivs bäst på en hårdare havsbotten men där finns det chans att den konkurreras ut av hummer. Därför kan den dra sig till en mjukare botten.

Starkare och stabilare än havskräfta

I Sverige utgör hummer ett hot mot stenkrabban vid en hård botten. Matz befarar därför att stenkrabban kan komma att dra sig till en mjukare havsbotten och i sin tur utgöra ett hot mot havskräftan.

– En krabba är starkare och stabilare än en havskräfta och stenkrabban hade kunnat konkurrera ut havskräftan när det gäller mat och område, säger Matz Berggren.

Det är svårt att säga idag vad konsekvenserna skulle bli i svenskt vatten om stenkrabban skulle etablera sig. I Europa finns krabban endast längs den isländska kusten där den upptäcktes för cirka tjugo år sedan. Där är den nu etablerad och det finns ett kommersiellt fiske av krabban.

– Skulle jag få in många larm att krabban hittas i svenskt vatten tror jag den etablerar sig. Eftersom den finns på Island är det bara en tidsfråga, säger Matz Berggren.

Matz Berggren håller i en kinesisk ullhandskrabba. Bild: Elisabeth Alvenby
Matz Berggren håller i en kinesisk ullhandskrabba. Bild: Elisabeth Alvenby

Vill höra av krabbfiskare

Andra nya arter som hittats i svenskt vatten de senaste åren är amerikansk hummer och blås- och penselkrabbor. Blås- och penselkrabbor är ett hot mot den vanliga strandkrabban och det finns tecken på att den har börjat etablera sig.

– Det har hittats små krabbor av den arten, vilket kan tyda på att de har fötts i vårt vatten. Hittas många sådana små krabbor kan det vara ett tecken på att arten lyckats etablera sig i svenskt vatten. Hur läget ser ut med den amerikanska hummern vet jag inte, säger Matz Berggren.

Han uppmanar alla som fiskar krabbor att vara uppmärksamma och hålla koll efter stenkrabban för att se om det finns fler fynd att göra i Sverige.

Stenkrabba

Engelskt namn: Rock crab

Latinskt namn: Cancer irroratus

Kännetecken att kolla efter: Längre ben och längre hår än vår vanliga krabbtaska. Ryggskölden kan vara gultonad och har svarta prickar.

Hittar du en stenkrabba mejla till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.