Ny insulinpenna förbättrar behandling för diabetiker

Tack vare en helt ny smart digital insulinpenna kan diabetiker lättare hålla koll på sina värden och få en lättare behandling. Bakom utvecklingen står Peter Adolfsson, överläkare vid barn- och ungdomsmottagningen vid Hallands sjukhus. Philip Holmberg är en av de första i världen som testat pennan.

ANNONS
|

19-årige Philip Holmberg från Kullavik har haft diabetes i fem år. Beskedet förändrade hans liv drastiskt.

– Det kom från en dag till en annan. Jag vaknade en natt med kramper, väldig törst och behövde gå på toaletten ofta. Jag hade absolut ingen aning om vad det kunde vara. Att det var diabetes var en chocknyhet, säger han.

Sedan dess tar Philip insulin minst åtta gånger per dag. För två år sedan började han med en ny digital insulinpenna. Behandlingen har blivit enklare och bättre, nu får han blodsockervärdet direkt i mobiltelefonen vilket SVT Väst var först med att berätta.

ANNONS

– Tidigare tittade vi bara på blodsockerkurvan och såg hur den gick. Då fick man spekulera i hur mycket insulin man hade tagit. Nu har jag båda kurvorna bredvid varandra så jag ser när jag tog insulin och hur mycket.

Pennan läser värdena och gör det möjligt att kommunicera i realtid med läkaren på distans. Något som underlättar Philips vardag.

– Utifrån värdena kan läkaren coacha mig via digitalt vårdmöte istället för att vi åker till sjukhuset. Andra fördelar med insulinpennan är att man ser hur länge sedan man tog en spruta. Tidigare kunde man ta dubbel dos eller glömma bort när man tog insulin. Nu kan jag se. Informationen sparas och man kan se sin historik. Det är mycket smidigt och tryggt.

Insulinpennan ingår i studier från Sahlgrenska akademin, som har letts från Hallands sjukhus, på totalt 80 barn och ungdomar med typ 1-diabetes. 14 av dem använde den senaste tekniken med insulinpennor med minne som kan överföra information om doser och tidpunkter för dessa direkt till behandlande diabetesmottagning. Därefter kan läkare och patient exempelvis ha videosamtal om behandlingen.

– Data från pennorna har tidigare inte kunna överföras på detta sätt. Förut var bedömningen av sockervärdet en ren gissningslek. Nu ser vi inte bara sockervärdet utan också givna doser på datorn. Pennorna kan registrera flera viktiga värden som diabetesläkaren kan läsa av i realtid, kommentera via ett videosamtal och därefter justera behandlingen och ge träffsäkra råd. Detta är första gången någonsin man kunnat följa doser givna med insulinpenna och kommer sannolikt att i framtiden helt förändra arbetet på många diabetesmottagningar, säger Peter Adolfsson, forskare vid Göteborgs universitet och överläkare vid barn- och ungdomsmottagningarna vid Hallands sjukhus där han varit ansvarig för studien.

ANNONS

Han har arbetat med diabetes i 20 år.

– Under den tiden har det varit en enorm utveckling, och vi i Sverige är världsbäst inom diabetes på barnsidan.

Peter Adolfsson föreläser och har utbildningar om diabetes och insulinpennan, som ska lanseras runt om i världen. Studien visar hur nya smarta insulinpennor kan förenkla och förbättra behandlingen för diabetiker.

– Det är jätteroligt att få vara med om den här möjligheten att utveckla och testa en bra insulinpenna. Jag är glad å mina patienters vägnar. Pennan kan hjälpa många och underlätta för anhöriga till diabetiker.

Diabetes

  1. Typ 1- och typ 2-diabetes är två olika sjukdomar där båda har högt blodsocker som gemensam nämnare.
  2. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Av okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.
  3. Vid typ 1-diabetes måste personen få insulin med hjälp av en spruta eller insulinpump. Det är inte bara barn som insjuknar utan det kan ske även vid vuxen ålder.
  4. Typ 2-diabetes beror på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin. Det finns flera faktorer som spelar in, exempelvis arvsanlag, övervikt, inaktiv livsstil och stress.
  5. Vid typ 2-diabetes är grunden alltid att se över och förändra sina levnadsvanor, ofta med tillägg av något läkemedel.
  6. Cirka 500 000 personer har diabetes i Sverige, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes.

Källa: diabetes.se

ANNONS