Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fentanyl, som den nya drogen furanylfentanyl bygger på, är en kraftig smärtstillande syntetisk opioid – ungefär 100 gånger starkare än morfin.

Ny farlig designerdrog beslagtagen i Kungsbacka

Ett nytt designerknark som säljs på nätet har hittats i Kungsbacka. Substansen heter furanylfentanyl och är inte narkotikaklassad än. - Den är livsfarlig och mycket lätt att överdosera, varnar läkare Erik Lindeman, Giftinformationscentralen.

Upptäckten gjordes av Kungsbackapolisen den 20 oktober i samband med att en patrull misstänkte att en mopedist var påverkad. Mannen är känd sedan tidigare av polisen. Mopedisten gick in i en butik och hämtade postförsändelser. När polisen kontrollerade mannen upptäckte de också försändelserna.

Mopedisten hävdade att innehållet var furanylfentanyl som han köpt på nätet och att det inte var narkotikaklassat. Han uppgav att syftet var att lindra ryggsmärtor.

- Beslaget består av några gram pulver som vi har skickat för analys till Nationellt Forensiskt Centrum (tidigare SKL), säger gruppchef Lars Liffner, polisen i Kungsbacka.

Mannen är nu misstänkt för rattfylleri och narkotikainnehav. Enligt experter på bland annat Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten som GP pratat med är furanylfentanyl en substans som designats i laboratorium och bedöms vara mycket farlig att använda. Giftinformationscentralen och Rättskem hos Rättsmedicinalverket har noterat att drogen börjat säljas på nätet i höst och är oroade över utvecklingen.

- Fentanyl innehåller mycket starka substanser. En dos är mindre än ett saltkorn. Det innebär att en normaldos och en överdos ligger väldigt nära varandra. En överdos kan orsaka bland annat andningsdepression, vilket är livsfarligt tillstånd. Så det här kan bli en ny dödsdrog, säger Erik Lindeman.

Några dödsfall är ännu inte kopplade till den nya nätdrogen. Men den bör stoppas så fort som möjligt, menar toxikolog Robert Kronstrand, Rättskem:

- Det är missbruksmedel som har väldigt kraftiga biverkningar, säger han.

En föregångare till den nya drogen heter acetylfentanyl. Det blev klassat som narkotika den 18 augusti i år. Folkhälsomyndigheter har ögonen på ersättaren, uppger pressekreterare Sara Rörbecker i ett mejl och hänvisar till utredare Emma Alfredsson på myndigheten.

Emma Alfredsson berättar att EU:s narkotikaenhet, EMCDDA, nyligen fått rapporter om drogens spridning i bland annat USA och Canada. Det finns också obekräftade uppgifter om dödsfall. Folkhälsomyndigheten prioriterar nu en utredning om furanylfentanyl ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara.

- Eftersom substansen är ny finns det inte så mycket dokumenterat. Och det ställs höga krav för att ett medel ska bli narkotikaklassat, säger hon.

Ambitionen är att utredningen ska bli klar innan årsskiftet. Sedan är det regeringen som avgör om förslaget går igenom.

Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel, effekten är ungefär 100 gånger starkare än morfin. Medlet är klassat som narkotika och är en syntetisk opioid. Ett användningsområde är smärtlindring inom sjukvården, bland annat i plåster till cancersjuka och är identiskt med heroin och morfin.