Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den lilla skolan i Ucklum utanför Stenungsund blir kvar. Bild: Stenungsunds kommun

Ny chans för Ucklumsskolan

Det blir ingen nedläggning av Ucklumsskolan utanför Stenungsund. Trots för få elever och besparingar får skolan respit till nästa höst.

Ucklumsskolans öde skjuts framåt. I förra veckan beslutade kommunstyrelsen att ge den en ny chans. Den nedläggningshotade skolan utanför Stenungsund kommer att räddas i minst ett år. Inget av de politiska partierna i Stenungsund är beredda att avveckla skolan redan i höst trots svagt elevunderlag. Välfärdsutskottet föreslår att skolan läggs ned hösten 2020 om elevantalet är mindre än 40.
Huvudorsaken till skolans problem är att den bara har ett 30-tal elever fördelade på fyra klasser. Alltfler föräldrar i upptagningsområdet väljer att placera sina barn i Spekerödskolan.

Men politikerna är inte överens. Den S-ledda majoriteten vill ha en lägstanivå på 40 elever medan oppositionen helst vill avveckla skolan redan i höst, men inser att tiden är för knapp.
– Den här typen av beslut ska tas med bättre framförhållning, säger Lisbeth Svensson (L), ledamot i kommunstyrelsen.
Om skolan ska vara kvar måste kommunen investera flera miljoner kronor i lokalerna. Läggs den ner sparar man 3,5 miljoner kronor om året.
Politikerna bollar nu över till Ucklumsborna. Elevunderlaget finns, men många föräldrar väljer att placera sina barn på andra skolor.
– Nu är det upp till Ucklumsföräldrarna att visa att de står upp för sin skola. Vi kommer att stötta dem om de själva tror på sin skola, säger Bo Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den politiska majoriteten vill skjuta till tre miljoner kronor extra till skolorna i budgeten för 2020. Den är också beredd att starta en ny förskoleavdelning i Ucklum från årsskiftet 2020.
– Vi i den styrande gruppen vill ge skolan och Ucklumsborna en ärlig chans. För att få underlag i Ucklumsskolan måste vi ha fler förskoleplatser i Ucklum, säger Linda-Maria Hermansson (C), kommunstyrelseledamot.
För henne är Ucklumskolan också en principiell fråga.
– Det är ett politiskt ställningstagande. Mindre barn ska ha nära till skolan. Men framförallt handlar det om bygdens attraktionskraft, säger hon.

Vad som händer på kommunfullmäktige i juni är osäkert. Då ska budgeten klubbas.
– Skolfrågan kan absolut komma upp på fullmäktige. I vår budget är inte Ucklumsskolan kvar, så det är öppet tills beslut har fattats, säger Lisbeth Svensson.