Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I våras fick Åbybadets 50-metersbassäng stänga på grund av allvarliga skador på betongen. Bild: Lisa Henricson

Ny bassäng ska rädda simskolan till hösten

Majoriteten har beslutat om en ny temporär 25-metersbassäng, som ska sänkas ned i den gamla på Åbybadet. Det betyder att simskolan kan komma igång i höst.

När den utdömda 50-metersbassängen fick stängas i april blev frågan om Åbybadets framtid akut. Den politiska majoriteten (S, MP, V och KD) drev igenom att så fort som möjligt riva och bygga en helt ny anläggning. I väntan på det vill de skapa en tillfällig lösning genom att bygga en bottenplatta intill det befintliga badhuset. Där ska sedan en begagnad mässhall, köpt från Svenska mässan, placeras med en 25-metersbassäng inuti. 

Men det arbetet väntas inte bli klart förrän våren 2019 och innebär därmed att problemen för simskoleverksamheten skulle fortsätta i höst. På ett extra kommunstyrelsemöte bestämde majoriteten därför att köpa en ny 25-metersbassäng som ska ställas i den befintliga 50-metersbassängen, vilket Mölndals-Posten skrev om först.
– Vi har kommit fram till att göra en akut akutlösning. Vi fokuserar på att hjälpa förenings- och simskoleverksamheten och nu klarar vi tidsplanen lite snabbare, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).

Beslutet innebär att kommunens investeringsbudget utökades med 20 miljoner kronor för den nya bassängen. Enligt Marie Östh Karlsson kan den vara på plats i mitten av hösten. 
Planen är sedan att flytta 25-metersbassängen till den temporära mässhallen intill och därefter börja riva Åbybadet. 
– Vi kommer att behöva använda befintliga duschar och gymmet så länge det går. Men tanken är att när den provisoriska fungerar bra så börjar vi riva.

Problemen kring Åbybadet har skapat debatt. Oppositionen anser att det vore bättre att renovera den nuvarande 50-metersbassängen så att den håller några år till, och bygga en ny simhall bredvid den gamla under tiden. 
– Då har man en provisorisk lösning hela tiden. Majoritetens lösning är ett stort riskprojekt som kommer att ta tid, säger Hans Bergfelt (M).
Diskussionen lär fortsätta när frågan ska avgöras slutgiltigt i kommunfullmäktige imorgon, onsdag.