Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nyårskonsert startskott för 400-årsjubileum

2019 fyller Alingsås 400 år och det kommer att uppmärksammas stort nästa år. På nyårsafton inleds jubileumsåret med artister och eldshow på Nolhaga slott.

Alingsås kommun har tagit fram ett gediget program för att fira staden som blir 400 år 21 september nästa år. Redan i höstas drog aktiviteterna igång genom så kallade önskeprojekt varje månad. Föreningar och privata aktörer har fått bidrag för att anordna olika kostnadsfria arrangemang och hittills har det bland annat varit stadsvandringar och tennis för nyanlända.
Intresset har varit stort och gjort att allt fler invånare fått upp ögonen för jubileet. Nu vill kommunen satsa ytterligare så att firandet kommande år får en riktig rivstart.
– Alla ska veta att jubileumsåret träder in nu. För oss är det också viktigt att det finns något för alla och att både landsbygd och stad är delaktiga, säger Lennart Allbro (S), vice ordförande i styrgruppen för 400-årsjubileet.
Även projektledaren Angelica Larsson betonar att firandet blir ett sätt att stärka gemenskapen.
– Det är kopplat till stolthet till staden och en del projekt blir också ett avstamp inför framtiden.

Festligheterna på nyårsafton börjar redan på dagen då slottet är öppet för barn och det bjuds på pyssel och andra aktiviteter. Bland annat kommer författaren Kerstin Westin läsa ur sin barnbok som är skriven med koppling till Alingsås historia. På tolvslaget startar sedan det stora firandet som leds av musikern Simon Ljungman, känd som gitarrist till Håkan Hellström och bandet Augustifamiljen. Simon Ljungman, uppvuxen i Alingsås, har dragit ihop vänner och familj för att spela på Nolhaga slott.
– Jag har frågat dem jag tycker om att spela med och tycker om att fira nyår med.
På slottets balkong, som ska fungera som scen, kommer han att ha sällskap av artisten Moto Boy, jazzsångerskan Amanda Andréas och lokala Christinaekören. 
– Det blir en fanfar och nyårsrelaterad musik, allt från Mozart till U2, säger Simon Ljungman.

För honom blir det också en speciell känsla att spela på Nolhaga slott för att fira Alingsås jubileum.
– Det känns häftigt. Alla vi som spelar musik och växt upp i Alingsås har gjort våra första nervösa framträdanden här med kulturskolan.
Det blir också tal av kommunfullmäktiges ordförande Kristina Grapenholm (L). Kvällen avslutas med eldshow framförd av Göteborgsduon Eldfågel.
Under året kommer önskeprojekten att fortsätta och på själva högtidsdagen i september ska bland annat ombyggda Järtas park i centrala Alingsås invigas. Programmet är dock inte helt spikat eftersom styrgruppen väntar svar från hertigen och hertiginnan av Västergötland.
– Vi har skickat en inbjudan och förväntar oss att kronprinsessan Victoria och Daniel kommer, säger Lennart Allbro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.