Nu vill Tjörn lyfta lokal mat

Förra veckan serverades en frukost från Tjörn på Tjörn. Och intresset för närproducerat har vaknat hos Tjörnborna.

ANNONS
|

På frukostmenyn, som serverades i Skärhamn, fanns marmelader, surdegsbröd, must, fröknäcke, honung, sill och vårens primörer – allt producerat på Tjörn. Tjörn har, till skillnad från grannön Orust, inte legat i framkant när det gäller att lyfta närodlat eller närproducerat. – Här på Tjörn har efterfrågan på närproducerat inte varit så stor, men nu har den ökat. Det är också en turismfråga, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg på Tjörns kommun. Vilken är kommunens roll att uppmuntra det här? – Framför allt att se till att om vi bygger på jordbruksmark så att vi inte bygger in oss. Vi kan också skapa kontaktytor och möjligheter för företag att hitta varandra. Vi kan ge stöd vid logistiska problem och hitta samarbetsroller, säger Anna Aldegren. Vad händer nu? – Vi sitter just nu och funderar på det, det är inget vi som kommun sitter och bestämmer själva. Men frukosten har visat på ett väldigt intresse och det ska vi förvalta på rätt sätt, men vi blev lite tagna på sängen, vi hade inte förstått att det var så stort.

ANNONS

Även David Ahlborg, som driver kafé i Skärhamn och sitter med i styrgruppen i Företagsarena Tjörn, som var initiativtagare till frukosten, är positivt överraskad. – Det var fantastiskt lyckat, det är ett intresse som växter jättemycket, folk verkar vara mer intresserade av närproducerat än att det just är ekologiskt, säger han. Tanken är nu att gemensamt få detta spritt i kommunen. Sen ska en likadan träff arrangeras om ett år för att se om intresset av närproducerat ökat ytterligare. Ett önskemål som utkristalliserat sig är en saluhall med närproducerad mat. – Just nu letar vi aktivt efter någon plats att ha en sådan, säger David Ahlborg. Mjölken till frukosten hämtades dock från Skålldals lilla ekomejeri i Kode då Tjörn inte har något lokalt mejeri.

Cecilia Koch, agronom på Jordbruksverket, föreläste under frukosten om just problemet med att Tjörn har så få mjölkkor. Men varför har Tjörn hamnat där? – Det här är min teori, men långsiktigt finns det några faktorer som hänger samman. Staten har satsat mindre pengar, det finns mer it-företag än jordbruksföretag. Vi har ett antal lantbruk som är lönsamma. Om vi backar 20 år i tiden då de stora kooperativen tog emot böndernas råvaror och distribuerade dem. Lantbrukaren behövde inte bekymra sig. Men nu fungerar inte det. De stora har inte hängt med, är det inte lönsamt är de inte intresserade.

ANNONS
ANNONS