Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu utreds rådjuret Doris pildöd

I lördags sköts rådjuret Doris i huvudet med en pil. Det har väckt starka känslor. Nu utreds händelsen av polisen.

Att jaga djur med pilbåge är förbjudet i Sverige. Anledningen är att det orsakar lidande, och efter att det tama rådjuret Doris blivit träffat olyckligt av en pil i lördags fick hon timmar efteråt avlivas av jägare.

En polisanmälan är nu upprättad, och brottsrubriceringen är djurplågeri och brott mot jaktlagstiftningen. Geir Hogstad, samordnare av djurärenden inom polisen, har aldrig hört talas om att djur blivit skjutna med pilbåge i Sverige tidigare.

– Det här är breaking news för mig. Jag vågar nog påstå att det här ska klassas som ett grovt brott. Det är möjligt att man delger misstanke om både grovt jaktbrott och om djurplågeri. Jaktbrottsdelen för att man bedrivit olaga jakt med felaktig fångstmetod, och djurplågeriet för att man har utsatt djuret för lidande.

Läs också: Stinas tama rådjur sköts med pilbåge

Grova jaktbrott kan ge fängelse från 6 månader till 4 år. För att ett jaktbrott ska räknas som grovt ska det ha varit ett ovanligt djur som jagats, jakten ska ha bedrivits i större omfattning, otillåtna hjälpmedel ska ha använts eller jakten ska ha bedrivits med en plågsam metod.

I fallet med rådjuret Doris är det den plågsamma metoden som gör att jaktbrottet kan bli rubricerat som grovt. Men hur utredningen nu kommer att fortskrida är Geir Hogstad inte helt säker på.

– Det man hade behövt göra är att omhänderta djuret och skicka till Statens veterinäranstalt i Uppsala, men jag misstänker att det nog inte gjorts, säger han.

GP-läsaren Ingela Knutsson Klitte reagerade starkt på nyheten om rådjuret Doris öde. Hon är själv bågskytt och har jägarexamen, och anser att den som har skjutit Doris har gjort sig skyldig till ett dubbelt jaktbrott.

- Pilbåge är förbjudet att jaga med och det är otillåten jakttid för rådjur nu. Dessutom får man inte skjuta ett djur som har ungar.

Som lantbrukare har hon själv upplevt att rådjur kan komma väldigt nära och vänja sig vid människors närvaro.

- Man ska inte tro att djur är dumma. Det här rådjuret har ju vant sig vid att människor är vänliga, och tyvärr fått betala med sitt liv. Jag tycker att det är för jäkligt, rent ut sagt.

Trots sitt eget intresse för bågskytte anser Ingela Knutsson Klitte inte att pilbågsjakt bör legaliseras i Sverige.

- Man ska alltid veta vad man gör när man jagar, det gäller oavsett vapen. Men jag tycker att det är sanslöst att jaga med båge. Då måste man komma så oerhört nära och vara väldigt skicklig.

Nu hoppas hon att den skyldiga skytten ska hittas, och hon har en teori om hur man skulle kunna gå till väga.

- Pilen ser ut att tillhöra en tävlingsbåge, kanske till och med ett armborst. Till att börja med kan man titta på vilka i Sverige som säljer just sådana pilar, och på så sätt spåra ägaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.