Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västtrafiks reseplanerare förändras nu och får en nytt ressätt. Bild: Jonas Lindstedt
Västtrafiks reseplanerare förändras nu och får en nytt ressätt. Bild: Jonas Lindstedt

Nu uppmanar Västtrafiks app dig att gå istället

Brukar du åka kortare resor med kollektivtrafiken? I sådana fall kan Västtrafik nu uppmana dig att gå istället för att ta spårvagnen eller bussen.

I Västtrafiks app To Go eller på deras hemsida kan man som resenär söka på hur man ska åka. Man knappar in adressen eller hållplatsen man vill åka ifrån, dit man vill åka och så får man upp vilka bussar, spårvagnar, tåg som passar ens resa.

Men nu har reseplaneraren en ny funktion: söker man på resor som är 1 500 meter fågelvägen eller kortare så tipsas man om att promenera istället för att åka kollektivt.

Nu tycker reseplaneraren att mellan Eketrägatan och Friskväderstorget (1,7 kilometer), det kan man gå istället. Bild: Västtrafik To Go
Nu tycker reseplaneraren att mellan Eketrägatan och Friskväderstorget (1,7 kilometer), det kan man gå istället. Bild: Västtrafik To Go

LÄS MER: Spårvagnsförarnas oro – riktar kritik mot Västtrafik

– Det kan vara så att gångsträckan blir något längre, men vi har satt det som gräns och börjar så nu och testar, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

Kollektivtrafikbolagets förhoppning är nu att fler väljer en promenad när de ser hur snabbt man är framme genom att gå.

Reseplaneraren visar hur långt det tar att gå, både i minuter, antal steg och meter eller kilometer.

– Vi hoppas att det här får resenärer att tänka till en extra gång och kanske upptäcka att det finns fördelar med och ofta går ganska snabbt när man inte behöver vänta på nästa tur. Resor inom centrala Göteborg är också ofta kortare än man tror, säger Ellen Pileblad och fortsätter:

– Och sedan blir man påmind om att om man har möjlighet att gå kan man göra det för sina medmänniskor som måste resa kollektivt.

Coronaträngsel har varit ett problem

Sedan pandemin bröt ut har trängsel i kollektivtrafiken varit ett problem och Västtrafik har bett resenärer att undvika onödiga resor.

LÄS MER: Allt färre tror på att åka buss, spårvagn eller tåg i framtiden

Idén om det nya gå-alternativet i appen uppkom den pågående pandemin, men Ellen Pileblad poängterar att det fortfarande går i linje med Västtrafiks mål att få fler att även gå och cykla.

Om man har köpt en periodbiljett för hundratals kronor kanske man inte vill bli uppmanad att gå istället?

– Har man köpt till exempel ett 30-dagarskort för att man har behov av att åka kollektivt förstår vi att man kommer att göra det. Däremot kan de som pendlar till jobbet en längre sträcka ha en kortare sträcka till lunchen eller till stan för att handla något. Att gå har också en god hälsoeffekt.

Och de som inte har möjlighet att gå kortare sträckor?

– Det är klart att vi är fullt medvetna om att inte alla kan gå, på grund av både fysiska och geografiska omständigheter. Men om de som har möjlighet att gå gör det så gynnas alla och det blir mer plats på våra fordon.

LÄS MER: Västtrafiks nya kontrollmetod: selfiepinnar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.