Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamla regler som mjölnarna krävde på 40-talet ökar i dag risken för översvämningar i Mölndalsån. På bilden Per Palmér från Mölndals kvarnby.

Nu ska risken för översvämningar minska

Det måste gå snabbare att sänka vattennivåerna i Nedsjöarna. Det anser Mölndals kvarnby som i går ökade på vattenflödet där Mölndalsån startar i Hindås.
Solen kastar miljarder gula pilar från en klarblå himmel. I gräset sitter Per Palmér, Jan Adolfsson och Torbjörn Rundqvist från Mölndals kvarnby och blickar ut över vattnet som den här fredagen burrar upp sig en aning mer än vanligt.
Dammluckan inne i skjulet har hissats upp en bit och vattnet rör sig framåt, nu med en ökad mängd.
Mellan Hindås och Mölndal finns fyra dammluckor och vattendomen för den här delen av ån, vid mynningen vid Västra Nedsjön, instiftades 1944. Med hänsyn till mjölkvarnarna som då var i bruk och krävde ett jämt vattenflöde, bestämdes att om flödet ska ökas så måste varsel om det gå ut minst tolv timmar i förväg. Dessutom får tappningen inte öka med mer än en halv kubikmeter per sekund.
Kvarnarna är inte längre i bruk och med anledning av de översvämningar som drabbade Mölndal och Härryda kommun för ett och ett halvt år sedan, har Lars Rohdin, projektledare för Mölndalsån på Härryda kommun, krävt att villkoren i vattendomen ändras.
- Låt säga att vi tappar sju kubik per dygn i Hindås och får en prognos om att det ska komma mycket regn. Då finns det risk för översvämningar i Mölndal. Som det ser ut i dag, får vi omedelbart stoppa flödet vid Västra Nedsjön, men vi får sedan bara öka det igen med en halv kubikmeter per dygn när det slutat regna. Så för att komma upp i sju igen, tar det 14 dagar, och under den tiden hinner det bli alldeles för mycket vatten i nedsjön, förklarar Lars Rohdin.
Inför ansökan hos miljödomstolen, om nya villkor i domen, testade nu Mölndals kvarnby en snabb ökning av flödet i ån. I går togs dessutom prover för att se hur mycket sand som följde med i strömmarna.