Nu ska kaninerna i Varberg skjutas

Vallarna till Varbergs fästning hotas av kaninhål - skyddsjägare har kallats in för att skjuta av kaninerna.

ANNONS
|

Häromveckan rapporterade HN om attstadens kaniner kalasat på de 8000 tulpanlökar som satts i Societetsparken och Engelska parken.Många privatpersoner har också fått se sina träd och odlingar ätas upp av skuttisarna.

Även på Varbergs fästningär det problem med kaninerna. I vallarna ser kaninerna möjligheter till bostadsbyggande. Precis som i Varberg i övrigt är det förtätning som gäller. En del vallar ser fullständigt perforerade ut.

Om inte kaninernaskulle hållas efter med skyddsjakt är risken att vallarna skulle bli underminerade.

–De gräver sig in i jorden. Det blir ett problem om de får fortsätta. Men så länge vi fyller igen efter dem är det ingen fara, säger Maria Hallberg som är fastighetschef på Statens Fastighetsverk.

ANNONS

Statens Fastighetsverk anlitar kommunens skyddsjägare för att skjuta av kaninerna. Deras bohålor fylls igen med jord.

–Vi försöker vara på fästningen och skjuta när det inte är något folk där, berättar en av skyddsjägarna.

Det måste varaljust för att jägarna ska kunna se kaninerna. Därför sker jakten under sommarhalvåret. Men det är inte lätt att pricka kaninerna, särskilt eftersom skjutmöjligheterna är ytterst få. Jägarna kan bara skjuta i vissa vinklar. Kulorna får så klart inte gå ut över stan eller träffa byggnaderna på fästningen.

–Vi har fyra platser på fästningen där vi kan skjuta. Och när vi kommer dit gäller det att kaninerna sitter still och inte blir rädda och sticker, berättar skyddsjägaren.

ANNONS