Växande kommun. Kommunalråden Peter Rosholm (S), Christer Johansson (M) och Bollebygds planchef Fredrik Engkvist (i mitten) ser fram emot en ny översiktsplan. Bild: Kajsa Sjölander
Växande kommun. Kommunalråden Peter Rosholm (S), Christer Johansson (M) och Bollebygds planchef Fredrik Engkvist (i mitten) ser fram emot en ny översiktsplan. Bild: Kajsa Sjölander

Nu ska framtiden stakas ut i Bollebygd

Tredje gången gillt lyfter nu Bollebygds kommun arbetet med den långsiktiga planeringen för framtiden. Den nuvarande översiktsplanen har inte aktualiserats sedan 2002.

ANNONS
|

Bollebygd är bland de snabbast växande orterna i landet, men har en översiktsplan som klubbades för 15 år sedan. Vanligen ses översiktsplaner över varje mandatperiod för att säkerställa en hållbar utveckling.

– Vi har haft en stor personalomsättning på samhällsbyggnadsförvaltningen vilket har lett till flera omstarter av en ny översiktsplan, förklarar Peter Rosholm (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Fredrik Engkvist är planchef i Bollebygd sedan ett drygt år tillbaka. Han menar att det är av stor vikt att en ny aktuell, kommunövergripande plan tas fram som klargör hur orten ska utvecklas framöver.

– Kommunen ska klara av att ge service till invånarna, inte bara bostäder. Frågor som trafik, skolor, äldreboenden behöver planeras och Bollebygd måste också ha en fungerande va-lösning som på sikt klarar ett ökat befolkningstryck, säger han.

ANNONS

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Christer Johansson (M) har Bollebygds styrande blivit tagna lite på sängen av det snabbt växande intresset för kommunen. Men planer på att dra i bromsen finns inte.

– Trycket på Bollebygd har varit överraskande stort och vi kan inte hindra att folk flyttar hit. Stryper vi tillgången på bostäder så ökar priserna och många grupper stängs ute från Bollebygd. En fråga vi diskuterar mycket är hur snabbt vi kan växa utan att knäcka oss själva, säger han.

Samma svar kommer från Sandra Eliasson (C), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige.

– Vi kan såklart inte växa med vilka konsekvenser som helst, men bygger vi inte lägenheter blir det ingen flyttkarusell och då får vi mindre nöjda medborgare, säger hon.

Sist Sandra Eliasson hörde sig för om hur många som vill ha en hyresrätt i Bollebygd ringlade bostadskön lång. Kommunen har i dag drygt 9 000 invånare.

– Det är väldigt stor efterfrågan på hyresrätter. 1 600 personer står i bostadskön, och då ska tilläggas att de som vill stå kvar i kön måste aktualisera sin plats varje år, säger Sandra Eliasson.

Förutom översiktsplanen har kommunen även inlett arbetet med en fördjupad översiktsplan för tätorten och ett bostadsförsörjningsprogram. Under året kommer 80 lägenheter att påbörjas centralt i Bollebygd. Två nya detaljplaner med sammanlagt 400 lägenheter ligger också nära i pipeline och till det finns ett större antal byggrätter på landsbygden.

ANNONS

– Vi ska alltid vara observanta på så vi klarar all samhällsservice och ekonomin inte minst. Vi tittar mycket på andra snabbt växande kommuner, en del har byggt ut sin service i en rasande takt och lånat mycket pengar vilket vi vill undvika, säger Peter Rosholm och tillägger att kommunen förra året hade ett överskott på 30 miljoner kronor.

Förutom reningsverksfrågan och ytterligare en skola är det även akut att få fram boendeplatser till personer med särskilda behov, så som äldre, funktionsnedsatta och nyanlända.

Trycket på kommunens tre reningsverk närmar sig bristningsgränsen. I nuläget finns planer på att bygga ett nytt resecentrum i området där det största va-verket ligger.

–Reningsverksfrågan är högprioriterad. Härryda expanderar åt vårt håll i Rävlanda och skickar sitt va mot Göteborg. Vi har ansökt hos Gryab om att få göra det samma, går inte det får vi bygga ett nytt reningsverk, säger Peter Rosholm.

ANNONS