Jakob Eliasson och Albin Abrahamsson i miljörådet på Lexby skola har gjort en film för att minska matsvinnet. Här med köksmästare Sara Nilsson, som också medverkar i filmen.
Jakob Eliasson och Albin Abrahamsson i miljörådet på Lexby skola har gjort en film för att minska matsvinnet. Här med köksmästare Sara Nilsson, som också medverkar i filmen.

Nu ska barnen kasta mindre mat

ANNONS
|

Lexbys skolrestaurang bjuder på inte mindre än fyra rätter, några med svenskt tema då utbytesstudenter från Spanien har sin sista dag på skolan i samband med GP:s besök. Köksmästare Sara Nilsson berättar att miljörådet försökte uppmärksamma eleverna på matsvinnet redan förra året. I en tävling där alla kommunala skolor i Partille deltog vann Lexby.

Normalt slängs 72 kilo mat i veckan, men under tävlingen ska svinnet minska till 60 kilo per vecka under fyra veckor.

– Det vi trycker på är att de kanske tycker att de inte slänger så mycket när det handlar om en person. Men när man är så många syns det tydligare, säger Sara Nilsson.

ANNONS

Jakob Eliasson och Albin Abrahamsson i årskurs 9 har gjort filmen som ska få eleverna att tänka till om maten som faktiskt slängs. Enklaste sättet att nå ut till flera var med just film.

– Svinnet är både en miljö- och rättvisefråga. Och en ekonomisk fråga för oss också, tycker Jakob Eliasson.

Filmen finns på skolans facebooksida och har nyss visats i skolans klasser. Miljörådsansvariga pedagogen Katti Soikkeli berättar att filmvisningen ska leda till att eleverna frågar sig hur mycket de själva slänger och varför. Samtidigt ska de diskutera vad man kan göra för de pengar som minskat matsvinn ger.

– De har börjat lämna in lappar men vi har inte hunnit gå igenom ännu. Vi ska göra en sammanställning, säger Katti Soikkeli.

Tvärtemot vad man kan tro är det när favoritmaten serveras som det slängs mest mat. Anledningen är att eleverna tycker om rätterna så mycket att de tar mer än vad de orkar äta upp.

– Det slängs mest tacos, sprödbakad fisk och köttfärssås och spaghetti. Minst slängs när det är soppa med bröd eller blodpudding med raggmunk eller potatisbullar. Då slängs det nästan ingenting, säger Sara Nilsson.

Katti Soikkeli säger att de yngsta eleverna på skolan är vana att få mindre mat när de börjar i årskurs 6. Det gör att de tar extra mycket när de inser att de får.

ANNONS

– Tidigare har de inte fått äta som de vill, här får de det. Vi försöker få dem att hellre gå en gång till än att ta för mycket.

Sara Nilsson hoppas kunna använda pengarna från minskat matsvinn till att handla bättre råvaror. En målsättning är att generellt förbättra, jobba mer med ekologiskt och kravmärkt och fortsätta engagera eleverna i maten.

– Eleverna kommer få rösta fram ett efterrättsalternativ om de vinner, men vi hoppas på äpplepaj med vaniljsås för det vill vi laga.

Fakta: Miljörådets matsvinnstävling

Miljörådet består av tio elever från årskurs 6-9 på Lexby skola samt köksmästare Sara Nilsson och ansvariga pedagogen Katti Soikkeli.

Utmaningen med matsvinnet är ett av tre miljöprojekt per år under miljöcertifieringen Grön flagg. Under fyra veckor ska skolan slänga mindre än 60 kilo per vecka.

På skolan slängs ungefär 72 kilo mat i veckan, det motsvarar två dagars matbeställningar för skolans 450 elever och 60 pedagoger.

Jämförelsevis ger en slängd potatis som väger 40 gram per elev och dag ungefär 100 kilo i veckan i svinn.

ANNONS