Nu säljs skolan som kapades av knarksyndikat

I den gamla skolbyggnaden från 30-talet har det både lärts ut grammatik och odlats cannabis som levererats till flera kriminella gäng i Göteborg. Nu är byggnaden till salu och intresset är enligt mäklaren stort.
– Man blir nästan rörd när man kommer in i byggnaden, men renoveringsbehovet är enormt, säger mäklaren Katarina Törnkvist.

ANNONS
|

Fram till 2014 var det förutom lysekilsborna själva inte många som kände till den gamla skolbyggnaden i Skarstad.

Efter att polisen i början av december 2014 slog till mot byggnaden blev den rikskänd.

Inne i den gamla skolan anträffades 570 plantor som vid en skörd uppskattades ha kunnat ge över 30 kilo marijuana. Utöver plantorna hittade polisen också 4,5 kilo cannabis i torkat skick.

Huset hade med hjälp av bland annat ljusarmaturer optimerats för odling och byggnaden beskrevs av polisen som en regelrätt knarkfabrik.

I samband med tillslaget slog polisen även till på totalt sex andra platser i Sverige och en i Danmark, där samma liga odlade cannabis. Av de över 20 personerna som ingick i organisationen, var de flesta vietnamesiska medborgare. Knarket levererades i sin tur till flera olika kriminella nätverk i bland annat Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Här byggde göteborgarna sin egen knarkfabrik

Ledaren dömdes till långt fängelsestraff

Polisen beskrev organisationen bakom odlingarna som hierarkisk. I botten fanns de som skötte plantorna och som av polisen kallades "barnarbetare" eftersom de själva benämnde plantorna som sina barn.

– Det har tänts och släckts, gödslats och vattnats 24 timmar om dygnet, berättade en polisman om deras arbete.

Några av "barnarbetarna" dömdes till fängelse i mellan två och ett halvt och tre och ett halvt år. Ledaren i ligan dömdes till fängelse i åtta år och fyra månader.

Sex år efter tillslaget är den gamla skolbyggnaden till salu, vilket SVT Nyheter Väst var först att rapportera om.

I annonsen nämns inget om cannabisodlingen, men mäklaren Katarina Törnkvist ser inga problem med att prata om den. Hon har själv hört sig för med grannarna i området om hur de upplever att den tiden var.

– Jag frågade en granne om de verkligen inte märkte något, men det gjorde de inte. De såg att det var folk där ibland, men huset var väldigt skymt. När jag var där första gången för ett par månader sedan såg man det inte från vägen på grund av all växtlighet. Ägaren har röjt upp otroligt mycket inför försäljningen, säger hon.

Ägaren som säljer skolbyggnaden ägde den även under tiden odlingarna pågick.

ANNONS

– Men han bodde under den tiden utomlands och hade efter upprepade inbrott i huset lämnat dörrarna öppna då det inte fanns något kvar att stjäla i huset, säger mäklaren.

I huset fanns två odlingsrum, ett i källaren och ett på andra våningen. Rummet i källaren bestod bland annat av 32 ljusarmaturer som hängde i fyra längsgående rader.
I huset fanns två odlingsrum, ett i källaren och ett på andra våningen. Rummet i källaren bestod bland annat av 32 ljusarmaturer som hängde i fyra längsgående rader. Bild: Polisen

LÄS MER:Sålde heroin genom öppet fönster i Majorna

Stort intresse

Sedan byggnaden lades ut för försäljning berättar hon att omkring 100 intressenter har hört av sig. Det stora intresset menar hon snarare beror på huset i sig än dess historia som knarkfabrik.

– Det är en helt otrolig byggnad. Man blir nästan rörd när man kommer in i den. Det är allt från barnfamiljer som drömmer om att bo i en vacker gammal skolbyggnad, till folk som är intresserade av byggnadsvård och lärare som drömmer om att bo i en skola och återskapa de gamla skolsalarna, säger hon.

Katarina Törnkvist är noga med att påpeka att huset har ett kraftigt renoveringsbehov.

– Det behövs totalrenoveras och lite till. Både när det kommer till det man ser och det man inte ser. Bland annat behövs det både ett nytt värme- och elsystem. Sedan tror jag att de som höll på med odlingarna gjorde hål i taket för att få ventilation och i den gamla gymnastiksalen har det regnat in och där har det blivit mycket röta.

Samtidigt som det är mycket att göra, finns det också unika detaljer kvar, menar hon.

ANNONS

– Även om det varit mycket inbrott där tjuvar har tagit gamla kopparledningar så har de inte tagit alla gamla original gångjärn. Det finns också gamla fina spegeldörrar, basketkorgar och en del gamla gymnastikredskap kvar. Den gamla svarta tavlan har till och med kvar anteckningar från 60-talet. Sedan är granitgrunden helt fantastisk.

Vid 16-tiden på onsdagen var budet för den drygt 200 kvadratmeter stora fastigheten uppe i 950 000 kronor.

– Det är mycket att göra, men allt är möjligt med mycket tid, kraft och pengar, säger mäklaren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS