Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT/Collage

Nu läggs anmälningarna om sexuellt ofredande ner

Efter en sommar med flera övergrepp under festivalen Putte i Parken uppges nu att 34 av 38 utredningar lagts ner, skriver SVT Nyheter Väst. Nu lutar det åt att de resterande fyra anmälningarna från festivalen kommer att gå samma väg.

Under festivalen Putte i Parken fick polisen in 38 anmälningar om sexuellt ofredande i somras. Nu skriver SVT Nyheter Väst att 34 av dessa 38 utredningar har lagts ner och att de resterande fyra anmälningarna ser ut att gå samma väg.

– Det finns olika anledningar såklart, men främst infinner sig ett bevisproblem med vem som har utfört handlingen, säger Christoffer Rosenhall, förundersökningsledare vid polisen i Värmland till SVT Nyheter Väst.

Han tillägger att de fyra resterande anmälningarna riskerar att gå samma väg för att de, likt de tidigare anmälningarna, finns svårigheter i att hitta gärningsmännen.

LÄS MER: Därför kommer gärningsmännen undan

"Fortsätt anmäla"

Nästan samtliga övergrepp ska ha skett i nära anslutning till scenen i publikhavet, efter klockan nio på kvällen då det varit mörkt ute. Rosenhall berättar att tjejerna i många fall har blivit antastade bakifrån - och att det då försämrar möjligheten till att se vem som har begått övergreppet.

LÄS MER: Nya sextrakasserier i natt på Putte i Parken

– Självklart är det tråkigt när det blir så mycket på en plats och vi inte kan klara upp det, säger han.

Trots antalet nedlagda utredningar uppmanar Christoffer Rosenhall till att de som blir utsatta för övergrepp alltid ska anmäla av anledningen att det är viktigt av flera aspekter.

– Det är viktigt för andra tjejer som kanske kan komma att bli utsatta i framtiden att vi försöker förhindra det här från att ske, och att vi i ett tidigt skede kan få gärningsmän att känna sig iakttagna så att de väljer att inte göra de här handlingarna. Därför är det viktigt att anmäla, så att vi kan sätta in insatser för att få ner antalet sexuella ofredanden på liknande festivaler.

LÄS MER: Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.