Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu kommer äntligen vårvärmen

Vädret, som redan vanligtvis är ett populärt samtalsämne, har de senaste veckorna kommit på tal allt oftare på grund av de kyliga mornarna och kvällarna, det klassiska göteborgsvädret regn-snett-underifrån och det ständiga gråa täcket över himlen. Men efter regn kommer solsken.

Lagom till början av maj kommer vårvärmen tillbaka till stora delar av Sverige. Men helgen inleds med ganska typiskt valborgsväder – regn, moln och kyla – men med några solchanser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Under lördagen blir det växlande molnighet men ganska mycket sol och någon enstaka regnskur. Det kommer blåsa måttligt, då kan temperaturen kännas lite svalare, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

För de som hade tänkt se Chalmerscortegen i Göteborg på söndag gäller det att packa med både solglasögon och en extra halsduk.

– Söndagen inleds klart och lite småkallt. Under natten sjunker temperaturen till minusgrader utom allra närmast kusten men stiger sedan snabbt till 10 till 12 grader, säger Erik Rindeskär.

Uppemot 18 grader

Som det klassiska svenska ordspråket – efter regn kommer solsken – får vi efter det kyliga valborgsvädret en försmak av sommaren när det blir uppemot 18 grader under den kommande veckan i de västra och södra delarna av landet.

– Värmen kommer lagom till maj med stigande temperaturer och varmare luft som kommer från sydöstra Europa. Måndag blir solig och fin med 12 till 15 grader.

Även resten av veckan ser ut att bli solig och med vårvärme i stora delar av Sverige.

– På tisdag blir det soligt och fint med blå himmel och 13 till 16 grader. På onsdagen blir det uppemot 17 grader i Göteborgsområdet.

Men även om vi nu får en försmak av sommaren kan det ändå dröja några veckor till tills det officiellt blir sommar i Västra Götalands-regionen.

– Det är en kamp mellan de kalla och varma luftmassorna just nu. I mitten av maj brukar det bli meteorologisk sommar, några veckor till får vi hålla oss, säger Erik Rindeskär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.