Nu kan man vaccineras mot apkoppor i regionen

Vaccin mot apkoppor har anlänt till Sverige och omkring 1 500 personer väntas nu kunna vaccineras mot viruset över hela landet.
– I nuläget måste man tänka igenom väldigt noga så att man använder doserna på bästa sätt, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Sverige har nu mottagit det amerikanska apkopp-vaccinet Jynneos men ännu har ingen vaccinerats. De städer som i högst utsträckning kommer få ta del av vaccinet är Stockholm, Göteborg och Malmö, där smittan är bekräftad som högst.

I Västra Götalandsregionen finns i nuläget tre bekräftade fall av apkoppor, och i hela Sverige, fram till den 21 juli, har totalt 77 personer drabbats av viruset som Folkhälsomyndigheten klassar som ett internationellt hot mot människors hälsa.

– I Västra Götaland har det varit tre fall bekräftade, vilket är en betydligt mindre andel än i Stockholm. Därav har vi också en mindre mängd vaccin som bör räcka ifall vi får nya fall i närtid, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Vaccinet är en donation från EU som ransoneras baserat på antal bekräftade fall av apkoppor i respektive land.

– Vi har ett vaccin som förvaras nationellt och som sedan portioneras ut till regionerna, men då vaccinet har så pass kort hållbarhet vill man ha en så liten mängd som möjligt åt gången, säger Dotevall.

Begränsad vaccintillgång

Just nu finns två olika vaccinsorter mot apkoppor ute på marknaden, det amerikanska vaccinet Jynneos och det danska vaccinet Imvanex.

– I nuläget är vaccintillgången mot apkoppor ytterst begränsad globalt, säger Dotevall och fortsätter:

– I och med den begränsade tillgången på vaccin och att det inte går att säga hur många som kommer drabbas måste man i nuläget tänka igenom väldigt noga så att man använder doserna på bästa sätt.

Det innebär att vaccin endast erbjuds till personer som är högriskkontakter, det vill säga personer som misstänks ha exponerats av smitta.

För att vaccinet ska ge maximal effekt ska det enligt Dotevall ges fyra dagar efter att man blivit exponerad av smittan, då ligger skyddseffekten på 80 till 85 procent.

– Man kan ge vaccinet upp till 14 dagar efteråt men då har det en sämre effekt, säger han.

Funnits i många år

Både apkoppor och vaccinet som används mot det, som egentligen är ett smittkoppsvaccin, har funnits i många år. I och med att smittkoppor och apkoppor tillhör samma grupp av virus fungerar vaccinet mot båda virussjukdomarna.

ANNONS

Vaccinet ska tas i två doser med minst 28 dagars mellanrum. En stor del svenskar har däremot tidigare vaccinerat sig mot smittkoppor som gavs i vaccinationsprogrammet fram till 1976.

– Tog man det för länge sedan känner immunförsvaret igen vaccinet om man får det igen, så för dem räcker det med en dos av vaccinet mot apkoppor, säger Dotevall.

LÄS MER:EU-kommissionen godkänner vaccin mot apkoppor

LÄS MER:Hivorganisation: Byt namn på apkoppor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS