Ketty, Hilma och Herbert kan nu bli dina efter att de omhändertagits av Länsstyrelsen från deras tidigare skötare där de misköttes.
Ketty, Hilma och Herbert kan nu bli dina efter att de omhändertagits av Länsstyrelsen från deras tidigare skötare där de misköttes. Bild: Länsstyrelsen

Nu kan du bli ägare till omhändertagna åsnor

Herbert, Hilma och Ketty stod i smutsiga stall och ständigt omgivna av risker, de var magra och hade långa hovar. Det hade gått så långt att Länsstyrelsen omhändertog åsnorna – och nu letar trion efter nya hem. Samtidigt söker både flera hästar, en vuxen hund och flera valpar nya hem – efter att de omhändertagits.

ANNONS
|

Det var den 27 februari i år som tvååriga Herbert, fyraåriga Hilma och åttaåriga Ketty till slut omhändertogs av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Efter flera kontroller som visat att djuren stått i smutsiga stall med stora skaderisker och varit misskötta påpekade Länsstyrelsen att den tidigare ägaren måste åtgärda problemen – men ingenting gjordes. Nu bor de på ett av Länsstyrelsens djurhem i väntan på en ny ägare.

– Vi tänker att de ska ha ett stall att bo i och trevliga hagar och gärna en människa som vill pyssla om dem som vill ge kärlek och rätt foder. Personen ska gärna kunna en del om åsnor så det är jättebra med lite erfarenhet, säger Linnea Rudbäck administratör vid enheten för veterinär och djurskydd på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
Linnea Rudbäck är administratör vid enheten för veterinär och djurskydd på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Linnea Rudbäck är administratör vid enheten för veterinär och djurskydd på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Privat

"Vill vara bredvid varandra"

Åttaåringen Ketty är dräktig och förväntas snart föda. Herbert och Hilma är väldigt fästa vid varandra och önskan från Linnea Rudbäck är därför att de säljs tillsammans.

– De umgås väldigt mycket och kliar varandra. De vill vara bredvid varandra hela tiden så vi vill gärna inte skilja på dem. Vi hoppas att det ska gå. Som det ser ut nu är det flera som erbjudit sig ta båda, säger hon.

Det är inte särskilt vanligt med omhändertagna åsnor. Under de år som Linnea Rudbäck arbetat med att omhänderta djur har det endast varit vid kontroller de stött på åsnor.

– Det är inte jättevanligt husdjur, mer ett sällskapsdjur. Man kan rida och köra dem men flesta har dem nog för att de är söta.

Stort intresse

På två dygn kom 26 ansökningar om att få köpa åsnorna. Ett par dagar senare har nu uppemot 50 personer hört av sig.

– Det är något större intresse för åsnorna än de andra djuren. Det rasar in hela tiden. Vi kommer inte hinna svara alla tyvärr. Vi är jätteglada för att det är så stort intresse och att folk engagerar sig. Det är tack vare alla dem som vi hittar så fina hem till de flesta av djuren, säger Linnea Rudbäck.

ANNONS

Priset för Herbet och Hilma är 10 000 kronor styck. Ketty kostar 13 000. Just nu ligger flera omhändertagna djur ute till försäljning hos Länsstyrelsen, se listan nedan.

Omhändertagna djur som kan bli dina

Åsnan Ketty

grade crossed
Ketty är åtta år gammal. Hon är vänlig och matglad. Hon är också högdräktig och säljs tillsammans med sitt föl.

Åsnan Herbert

grade crossed
Herbert är lite skygg men är vänlig till sättet och kan vara med andra åsnor. Han säljs helst tillsammans med åsnan Hilma.

Åsnan Hilma

grade crossed
Hilma tycker om att bli klappad och är lätt att pyssla med. Hon säljs helst tillsammans med åsnan Herbert.

Supersnälla arabhingsten Cult

grade crossed
Nu säljer vi arabhingsten Cult. Han är mycket snäll och älskar att bli ompysslad.

Vänlig och trevlig blandras Kangal Ozzy

grade crossed
Enligt djurhemmet är det en trevlig och vänlig hund som verkar ganska människokär. Han visar tillit till båda personerna som sköter honom. Han är lite ouppfostrad och kan vara lite hoppig när man ska ta ut honom på promenader. Detta upplevs vara av glädje och han ställer sig gärna med båda tassarna på axlarna för att säga hej.

Nio blandrasvalpar söker nya hem på landet

grade crossed
Dessa nio valpar är redo att flytta till nya hem 21 mars då de är åtta veckor gamla. Valparna är självständiga, pigga och framåt. De trivs bäst utomhus och behöver bo på landet med en inhägnad trädgård.

Shetlandsponnyn Doris

grade crossed
Doris är ett tioårigt sto som är van att gå ihop med andra hästar. Snäll att hålla på med, lite känslig med snabba rörelser.

Hästen Ida

grade crossed
Ida är ett sto på åtta år. Hon är trevlig och snäll. Älskar att mysa och väldigt mild i sättet.

Ardennerhästen Elias

grade crossed
Elias är en nioårig valack. Han är lugn, trevlig och matglad. Han är van att gå ihop med andra hästar.

Travhästen Piggelina

grade crossed
Piggelina är en travhäst på tjugo år. Hon är snäll och trevlig och van att gå ihop med andra hästar. Snäll i all hantering, bestämmer lite över de andra hästarna i hagen.


Bilder och information: Länsstyrelsen
ANNONS